INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Főleg a gyógyszeriparban működhetne együtt Baku és Budapest

InfoRádió / MTI
Magyarország kiemelten érdekelt a gazdasági, kereskedelmi és energetikai együttműködés fejlesztésében Azerbajdzsánnal, és különösen nagy reményeket fűzünk a gyógyszer- és egészségipari együttműködés bővítéséhez - hangsúlyozta Varga Mihály, aki az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett delegáció tagjaként folytatott tárgyalást Shahin Mustafayevvel, Azerbajdzsán gazdasági és ipari miniszterével. A magyar gazdasági tárca vezetője a bakui látogatás során foglalkoztatáspolitikai szándéknyilatkozatot írt alá.

Azerbajdzsán Dél-Kaukázus legdinamikusabban fejlődő gazdasága, a térség országai közül Magyarország legjelentősebb partnere - emelte ki Varga Mihály.

Hozzátette: 2013-tól kereskedelmi forgalmunk növekedési pályára állt, és a kedvezőtlen - elsősorban az olajár jelentős csökkenése okozta - világgazdasági környezet ellenére 2015-ben is sikerült megőrizni a kétoldalú kereskedelem szintjét. A tavalyi kivitelünk meghaladta a 65 millió dollárt, az Azerbajdzsánba irányuló export csaknem felét a magyar gyógyszeripari termékek adták - tájékoztatott a magyar tárcavezető Shahin Mustafayevvel folytatott megbeszélését követően.

A tárgyalás során a felek egyetértettek abban, hogy a gyógyszer- és egészségipar területén tovább kell bővíteni az együttműködést. Varga Mihály jelezte: a magyar vállalatok készek részt venni az azeri gyógyszergyártás fejlesztésében, valamint érdeklődnek vegyes vállalatok alapítása iránt is.

Az áruforgalom növelése mellett a kölcsönös beruházásokra és az együttműködési ágazatok szélesítésére tett javaslatot a magyar szakminiszter, aki szerint nemcsak a turizmust, hanem az üzleti kapcsolatok fejlődését is segítheti a március végén újrainduló Budapest-Baku közvetlen légi járat.

Varga Mihály a bakui látogatás során a két ország közötti aktív foglalkoztatási kapcsolatok megteremtésére és fejlesztésére irányuló szándéknyilatkozatot írt alá Salim Muslimovval, Azerbajdzsán munkaügyi és szociális miniszterével. A felek megerősítették, hogy kölcsönös tapasztalat- és tudáscserét folytatnak többek között a szakképzési modellekről, valamint a munkaerőpiac fejlesztését, a munkaerő minőségének javítását szolgáló programokról.

A címlapról ajánljuk