eur:
389.31
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szijjártó: Közép-Európa lesz az európai növekedés motorja

Egészen biztos, hogy Közép-Európa lesz az európai növekedés motorja, hiszen a régióban megvalósított strukturális reformok nyomán versenyképes befektetési környezet jött létre - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi országok, valamint Dél-Korea és Japán külügyi képviselőivel folytatott megbeszélését követően csütörtökön Luxembourgban.

A visegrádi országok érdeke, hogy a Japánból és Dél-Koreából Európába irányuló tőkebefektetések helyszínéül Közép-Európát válasszák - mondta a külügyminiszter, aki az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) 12. külügyminiszteri szintű tanácskozásán vesz részt.

Egyre jelentősebb verseny zajlik a keleti tőkéért Európában, mivel már nem nyugatról keletre áramlik a tőke olcsóbb munkaerőt keresve, hanem keletről nyugatra jönnek a munkahelyteremtő beruházások. Olyan helyeket keresnek a keleti befektetők, ahol a képzett munkaerő rendelkezésre áll - mondta a miniszter. "Hazánk kifejezetten jól áll e tekintetben, hiszen hét Japán vállalat már most stratégiai partnerünk, dél-koreai vállalatok pedig nagyjából huszonötezer embernek adnak munkát Magyarországon" - emelte ki Szijjártó Péter.

A miniszter szerint a visegrádi régió hatvanötmilliós piacot jelent, ahol a munkaerő szorgalmas és képzett, ugyanakkor Nyugat-Európánál alacsonyabb áron érhető el - mondta a külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×