eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Weinhardt: a szabálytalanság tényleges uniós forrásvesztéssel járhat

Heteken belül csaknem 200 milliárd forintnyi átutalás érkezhet az Európai Bizottságtól Magyarországra - értesült a Portfolio. A brüsszeli testület ugyanis Magyarországnak kedvező döntést hozott a Gazdaságfejlesztési Operatív Programról.

Nagyjából 200 milliárd forint érkezhet rövidesen az illetékes magyar szervek számláira az Európai Bizottságtól, mivel a testület feloldotta a Gazdaságfejlesztési Operatív Program első három prioritását érintő - áprilisban hozott - kifizetés-felfüggesztő döntést - mondta az InfoRádiónak Weinhardt Attila, a portfolio elemzője.

"S mivel egyrészt van már egy 450 millió euró körüli tétel, amely kifizetésre vár, illetve még egy körülbelül 200 millió eurónyi számla az, amit a magyar szervek kiküldhetnek most rövidesen Brüsszelbe, ez a kettő együtt nagyjából 650 millió euró, ami körülbelül, mostani árfolyamon 200 milliárd forintot ad ki."

A problémás támogatási ügyekről szólva Weinhardt Attila kitért arra is, hogy ennél kisebb, mintegy 95-155 milliárd forintnyi büntetés forog kockán a sok éve húzódó úgynevezett aszfaltügyben, amelyben a bizottság feltételezése szerint versenyjogi szabályokat sérthettek a magyar szervek, igaz ez várhatóan akkor sem okoz uniós forrásvesztést Magyarországnak, ha a kabinet nem tudja megvédeni álláspontját.

"Hiszen vannak olyan egyéb útfejlesztések, amelyeknek a számláit be tudjuk nyújtani Brüsszel felé."

Weinhardt Attila hozzátette, hogy mindez a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklus támogatásaira vonatkozik, ám a 2014-2020-as időszakban hasonló esetekben már nem él az úgynevezett újrafelhasználási szabály, tehát az esetleges büntetési tételeket a Bizottság levonja az országnak folyósítható keretösszegből, így egy-egy szabálytalanság tényleges forrásvesztést okozhat.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×