eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Nem változott a jegybanki alapkamat

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 7 százalékon tartotta a jegybanki alapkamat szintjét a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kedden.

A testület előző, május 29-i ülésén monetáris tanács hat tagja, köztük Simor András elnök szavazott a jegybanki alapkamat 7 százalékon tartására, Cinkotai János külső tanácstag 25 bázispontos kamatcsökkentésre voksolt.

Az MTI előzetes felmérésbe bevont nagy londoni házak elemzői kivétel nélkül a mostani alapkamat tartását várták a keddi MNB-ülésen, jelezve, hogy bár a reálgazdaság jelzőszámai már most indokolnának egy kamatcsökkentést, ez azonban csak az IMF/EU-megállapodás létrejötte, és a kockázati árazások ezt követő csökkenése után valószínű.

Tavaly december 21-e óta nem változott az alapkamat.

Simor: túlnyomó többség szavazott a kamattartásra

A monetáris tanács előtt a 7 százalékos alapkamat tartására, és egy 25 bázispontos csökkentésre vonatkozó javaslat volt, a túlnyomó többség a kamattartásra szavazott - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács keddi ülését követő tájékoztatón.

Közölte: a jelenlegi kockázati felárakon nehéz a gazdaság finanszírozása, ebben változást gyors IMF/EU-megállapodás hozhat. Ezért üdvözölte, hogy úgy tűnik, a jegybanktörvény már nem akadálya a tárgyalások megkezdésének.

A kamatot továbbra is a kockázati megítélés és az inflációs kilátások határozhatják meg. A kockázati megítélés tartós és érdemi, továbbá az inflációnál is érdemi javulásra van szükség ahhoz, hogy kamatcsökkentést lehessen végrehajtani - jelezte a jegybankelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×