eur:
389.46
usd:
361.7
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

EKB: borúsak a gazdasági növekedés kilátásai

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint borúsak a gazdasági növekedés kilátásai az euróövezetben, de drámai romlástól nem kell tartani, és inflációs veszély sincs.

Az euróövezet központi bankja csütörtökön közzétett havi bulletinjében rámutat, hogy az ismét fellángoló adósságválság okozta bizonytalanság gyengíti a bizalmat, rontja a gazdasági klímát és növeli a növekedési kockázatokat.

Az EKB továbbra is azzal számol, hogy az euróövezet az idén enyhe recesszió elé néz. A belföldi össztermék (GDP) 0,1 százalékkal csökken, és csak 2013-ban kezd élénkülni a konjunktúra, de a növekedés mértéke legfeljebb egy százalék lesz a három hónappal korábban prognosztizált 1,1 százalék helyett.

Nagyobb inflációs veszélyt nem lát a bank. Noha a fogyasztói árak az idén a kétszázalékos inflációs célnál valamivel nagyobb mértékben emelkednek, jövőre 1,6 százalékra csökken az áremelkedés üteme.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.

Magyarics Tamás: nagy bajban a toryk, akár ötszáz tanácsi helyet is veszíthetnek

Nagyarányú munkáspárti győzelem várható az angliai helyhatósági választásokon, és ha nem történik valamilyen váratlan esemény, ugyanerre lehet számítani a későbbi parlamenti választáson is – mondta az InfoRádióban az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora. A külpolitikai szakértő szerint valószínűleg harmadszor is London polgármestere lehet Sadiq Khan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×