eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Berlin különleges gazdasági övezeteket javasol az eurózóna válságállamainak

A német kormány különleges gazdasági övezetek kialakítását javasolja az eurózóna válságállamainak - írta pénteken a Der Spiegel című német hetilap az internetes kiadásában.

A Der Spiegel értesülése szerint a Merkel-kormány a gazdasági növekedés ösztönzését célzó javaslatcsomagot készített elő. A hat pontból álló csomag egyik eleme a különleges gazdasági övezetek létrehozása.

Az elképzelés szerint a válsággal küzdő államok a működő tőke beáramlását elősegítő környezetet alakítanának ki a kijelölt övezetekben, a külföldi cégeket egyebek mellett adókedvezményekkel és az adott ország egészében érvényes előírásoknál lazább, kevésbé bürokratikus szabályozással ösztönöznék beruházásokra.

A további elemek között van a munkaerőpiac és a szakképzési rendszer reformja, valamint a privatizáció. Berlin mindhárom területen a német megoldások átvételét tanácsolja - írta a Spiegel Online, jelezve, hogy a teljes beszámolót a hetilap vasárnaptól kapható számában közlik majd.

A javaslat belpolitikai vonatkozása, hogy kétharmados többség szükséges a német parlament mindkét házában az államháztartási fegyelmet és adósságcsökkentést előíró fiskális paktum ratifikálásához és az állandó euróövezeti válságkezelési mechanizmusról (ESM) szóló törvény elfogadásához.

A kormány nem rendelkezik kétharmados többséggel, ezért meg kell szereznie az ellenzék támogatását. Az ellenzéki oldalon a szociáldemokraták és a Zöldek egyaránt jelezték, hogy az euróövezeti válságállamok támogatását szolgáló növekedési és beruházási paktum elfogadásához kötik a fiskális paktum ratifikációját és az ESM-ről szóló törvény megszavazását. Az ESM a vonatkozó euróövezeti kormányközi megállapodás szerint júliusban kezdi meg működését.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×