INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Berlin különleges gazdasági övezeteket javasol az eurózóna válságállamainak

InfoRádió / MTI
A német kormány különleges gazdasági övezetek kialakítását javasolja az eurózóna válságállamainak - írta pénteken a Der Spiegel című német hetilap az internetes kiadásában.

A Der Spiegel értesülése szerint a Merkel-kormány a gazdasági növekedés ösztönzését célzó javaslatcsomagot készített elő. A hat pontból álló csomag egyik eleme a különleges gazdasági övezetek létrehozása.

Az elképzelés szerint a válsággal küzdő államok a működő tőke beáramlását elősegítő környezetet alakítanának ki a kijelölt övezetekben, a külföldi cégeket egyebek mellett adókedvezményekkel és az adott ország egészében érvényes előírásoknál lazább, kevésbé bürokratikus szabályozással ösztönöznék beruházásokra.

A további elemek között van a munkaerőpiac és a szakképzési rendszer reformja, valamint a privatizáció. Berlin mindhárom területen a német megoldások átvételét tanácsolja - írta a Spiegel Online, jelezve, hogy a teljes beszámolót a hetilap vasárnaptól kapható számában közlik majd.

A javaslat belpolitikai vonatkozása, hogy kétharmados többség szükséges a német parlament mindkét házában az államháztartási fegyelmet és adósságcsökkentést előíró fiskális paktum ratifikálásához és az állandó euróövezeti válságkezelési mechanizmusról (ESM) szóló törvény elfogadásához.

A kormány nem rendelkezik kétharmados többséggel, ezért meg kell szereznie az ellenzék támogatását. Az ellenzéki oldalon a szociáldemokraták és a Zöldek egyaránt jelezték, hogy az euróövezeti válságállamok támogatását szolgáló növekedési és beruházási paktum elfogadásához kötik a fiskális paktum ratifikációját és az ESM-ről szóló törvény megszavazását. Az ESM a vonatkozó euróövezeti kormányközi megállapodás szerint júliusban kezdi meg működését.

A címlapról ajánljuk