eur:
389.76
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Fellegi tárgyal az IMF és az amerikai külügy vezetőivel

Folytatta a magyar hitelfelvételről kezdett előkészítő megbeszéléseit kedden Washingtonban Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter, akinek legmagasabb szintű tárgyalópartnere eddig David Lipton, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) második számú vezetője volt.

A Dow Jones amerikai hírügynökség az ügyet ismerő megfigyelőkre hivatkozva azt írta, hogy a felek valószínűleg még a héten körvonalazzák a hitelprogram Magyarország által vállalt feltételeit.

Orbán Viktor miniszterelnök megbízottjának szerdán újabb megbeszélései lesznek David Liptonnal, továbbá az IMF igazgatótanácsának tagjaival és az amerikai külügyminisztérium tisztségviselőivel. Érdemi tájékoztatást azonban csak az IMF vezérigazgatójával, Christine Lagarde-dal tervezett csütörtöki találkozója utánra (leghamarabb közép-európai idő szerint csütörtök éjfélre) ígért.

A mostani tárgyalások még nem hivatalosak, s azok tartalmát mindkét fél szigorúan bizalmasan kezeli.

A Dow Jones szerint "erős nemzetközi piaci nyomás alatt, időnként szabadesésben zuhanó fizetőeszközzel, bóvli kategóriába sorolt hitelminősítéssel, Magyarország kormánya egyre nyitottabbnak tűnik a kompromisszumra". A vitatémák közül a hírügynökség külön kiemelte azt az új törvényt, amely szerinte "a kormány számára bizonyos politikai hatalmat biztosít" a Magyar Nemzeti Bankban.

Fellegi Tamás megbeszéléseinek tárgya az IMF-kölcsönöket megelőző, úgynevezett szándéklevél, amelyben az adott kormány felvázolja, milyen feltételeket hajlandó teljesíteni a hitelért cserébe.

A Dow Jones emlékeztet rá, hogy az IMF decemberi budapesti missziója megfeneklett néhány magyar törvénytervezettel kapcsolatos kifogás miatt, amelyeket azóta a kormány keresztül vitt (a parlamenten).

Az IMF tájékoztatása szerint az eheti megbeszélések "nem képezik részét a hivatalos tárgyalási folyamatnak". A Valutaalap hozzátette, "nem született még döntés arról, megkezdődnek-e a hivatalos tárgyalások, és ha igen, mikor egy Valutaalap által támogatott programról" - közölte a Dow Jones.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×