eur:
388.6
usd:
361.18
bux:
68647.37
2024. május 7. kedd Gizella

Államháztartás: 1.247,9 milliárd forint hiány 2011. január-novemberben

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - 2011. január-novemberi hiánya 1.247,9 milliárd forintra teljesült, ez az éves előirányzat 180 százalékát, törvényi módosított előirányzatnak a 82,3 százalékát jelenti - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az idei első tizenegy havi adatokat összegző részletes államháztartási jelentésében.

Az államháztartás központi alrendszerének november havi többlete 79,9 milliárd forintban teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 39,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 1,6 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 120,7 milliárd forintos többlettel zártak.

Az államháztartási tájékoztatóban az NGM azt is közölte, hogy a Mol részvénycsomag vásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért azt az éves összehasonlításban nem célszerű szerepeltetni. Az éves teljesítés vizsgálatakor és az előző évvel való összehasonlíthatóság céljából az elmúlt évben az ezen időszakban még nem létező ágazati különadó bevételekkel, valamint a magán-nyugdíjpénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, még be nem folyt bevétel időarányos részével korrigált egyenleg használandó. Ez a korrigált egyenleg az eredeti költségvetési előirányzathoz viszonyítva 123,2 százalék.

Az államháztartás központi alrendszerének 2011 november havi többletéhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból novemberben összesen 219,2 milliárd forintos bevétel származott. Ezen túl a többlet elérésében szerepet játszanak a kormány évközi költségvetési stabilitást biztosító intézkedései - áll az NGM közleményében.

Tavaly az államháztartás központi alrendszerének november végi deficitje 1304,8 milliárd forint volt, mely az éves teljesítés 146,7 százalékát tette ki. Az államháztartás központi alrendszerének 2010 novemberi hiánya 172,0 milliárd forint volt.

A államháztartás eredeti törvényi pénzügyi előirányzata 687,4 milliárd forint hiányt tartalmazott, ezt az Országgyűlés többszöri módosítás után 1.517,1 milliárdos hiányra emelte, de az NGM által közölt korrigált pénzforgalmi egyenleg 846,7 milliárd forint hiányt mutat. Ehhez kapcsolódik az NGM megjegyzése: az államháztartási mérlegben számoltak a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó 528,8 milliárd forint bevétel még be nem folyt időarányos részével (egyenlegjavító korrekció), valamint az ágazati különadó bevételekkel (egyenlegrontó korrekció), továbbá a Mol részvénycsomag egyszeri kiadásával módosítva (egyenlegjavító korrekció).

Az első 11 havi 1.247,9 milliárd forint összegű deficit után decemberben 269 milliárd forintos hiány lehet, ha az NGM teljesíteni kívánja a módosított törvényi előirányzatban szereplő 1.517,1 milliárd forintos deficitet. (Tavaly decemberben az államháztartás 434,9 milliárd forint bevételi többletet ért el.)

A részletes adatokból kiderül, hogy a pénzügyi szervezetek 2010-ben bevezetett különadója címén a költségvetésbe novemberben 186,4 millió forint bevétel folyt be.

Az általános forgalmi adóból 219,2 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, amely 4,2 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál. A nettó általános forgalmi adó egyenleg a 364,1 milliárd forintos bruttó befizetés, valamint a 144,9 milliárd forintot kitevő visszautalások eredője. A bevétel csökkenését alapvetően a visszautalások bázis havi értékhez történt jelentős, 33,2 százalékos növekedése okozta. Ennek hátterében az Európai Bíróság negatív áfa ügy miatti ítélete következtében novemberben ezen a címen kiutalt 28,0 milliárd forint áll.

A kiadási tételek között szereplő kamatkiadásokra novemberben 130,2 milliárd forintot fordított a költségvetés. A kamatkiadások nagyobb része (98,1 milliárd forint) a forintban fennálló adósságot terhelte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×