eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66687.09
2024. április 25. csütörtök Márk

A harmadik negyedévben bővült az euróövezeti gazdaság

Előző becslését megerősítve továbbra is 0,2 százalékos gazdasági növekedést jelentett az euróövezetben kedden az Eurostat a harmadik negyedévről, az előző negyedévhez képest.

Az éves szintű növekedési becslés - ugyancsak az előzővel megegyezően - most is 1,4 százalék.

Az uniós GDP 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, és ugyancsak 1,4 százalékkal az egy évvel korábbival összevetve.

Az euróövezetben a harmadik negyedévben a háztartások kiadásai 0,3 százalékkal nőttek, az EU egészében 0,2 százalékkal. Az export az euróövezetben 1,5 százalékkal, az unióban 1,2 százalékkal nőtt, az import 1,1 százalékkal, illetve 0,9 százalékkal bővült.

Összehasonlításképp: a harmadik negyedévben az amerikai gazdaság 0,5 százalékkal, a másodikban 0,3 százalékkal nőtt.

A második negyedévben átlagosan 0,2 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék (GDP) az euróövezet országaiban az elsőhöz képest, és az Európai Unió egészében is ugyanekkora volt a növekedés. Az éves növekedésre vonatkozó adat 1,7 százalék volt az euróövezetben és az EU-ban egyaránt.

Az első negyedévben 0,8 százalékkal nőtt az euróövezeti és 0,7 százalékkal az uniós GDP tavaly október-decemberhez képest, éves bázison 2,4 százalék volt a növekedés mindkét országcsoportban.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×