INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A harmadik negyedévben bővült az euróövezeti gazdaság

InfoRádió / MTI
Előző becslését megerősítve továbbra is 0,2 százalékos gazdasági növekedést jelentett az euróövezetben kedden az Eurostat a harmadik negyedévről, az előző negyedévhez képest.

Az éves szintű növekedési becslés - ugyancsak az előzővel megegyezően - most is 1,4 százalék.

Az uniós GDP 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest, és ugyancsak 1,4 százalékkal az egy évvel korábbival összevetve.

Az euróövezetben a harmadik negyedévben a háztartások kiadásai 0,3 százalékkal nőttek, az EU egészében 0,2 százalékkal. Az export az euróövezetben 1,5 százalékkal, az unióban 1,2 százalékkal nőtt, az import 1,1 százalékkal, illetve 0,9 százalékkal bővült.

Összehasonlításképp: a harmadik negyedévben az amerikai gazdaság 0,5 százalékkal, a másodikban 0,3 százalékkal nőtt.

A második negyedévben átlagosan 0,2 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék (GDP) az euróövezet országaiban az elsőhöz képest, és az Európai Unió egészében is ugyanekkora volt a növekedés. Az éves növekedésre vonatkozó adat 1,7 százalék volt az euróövezetben és az EU-ban egyaránt.

Az első negyedévben 0,8 százalékkal nőtt az euróövezeti és 0,7 százalékkal az uniós GDP tavaly október-decemberhez képest, éves bázison 2,4 százalék volt a növekedés mindkét országcsoportban.

A címlapról ajánljuk