eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Patai: Készül az Alkotmánybírósági beadvány a végtörlesztés ügyében

Készül az Alkotmánybírósági beadvány a végtörlesztés ügyében - jelentette be a Magyar Bankszövetség elnöke. Patai Mihály, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének konferenciáján, a gazdasági kilátásokról azt mondta: szerény gazdasági növekedés várható, és az államháztartási hiány csökkentésével kapcsolatban is optimista.

A Magyar Bankszövetség elnöke előadásában azt mondta: a következő években átmeneti időszak lesz, amelyben például, újraértelmezik a nemzeti és a nemzetközi fogalmakat.

Patai Mihály szerint egyértelműen erősödni fog a nemzeti érdek, amelynek jelei már megmutatkoztak például abban is, hogy az utóbbi években alakult egy tisztán magyar biztosító társaság, amely az életbiztosítási piacon jelentős részt tudott magának megszerezni, de ettől még, hangsúlyozta a Bankszövetség elnöke, Magyarország és ezen belül a magyar pénzügyi rendszer is marad az európai birodalom szerves része.

A gazdasági kilátásokról szólva Patai Mihály úgy vélekedett: a forint árfolyama továbbra is a jelenlegi 240-280-as sávban marad az euróval szemben. Mint ahogy az eddigi években, jelentős gyengülésre nem számít, ahogy a kamatkörnyezet megváltozására sem. A gazdasági növekedés a következő években szerény lesz - mondta a Bankszövetség elnöke.

Úgy vélte: a növekedés motorja most már inkább az éledező beruházási aktivitás és a belső fogyasztás lassú emelkedése lesz. A költségvetési hiány lefaragását illetően Patai Mihály optimista, szerinte a jelenlegi kormánynak van akkora politikai felhatalmazása, amellyel most újjászervezhető az ország, és megszüntethető az a gyakorlat, hogy választási évben elszalad a deficit.

A bankokat érintő változásokról a Bankszövetség elnöke azt mondta: a bankadó pofon volt számukra, de lenyelték, a fő kérdés, hogy 2013 után mi lesz. A végtörlesztés azonban már nem ez a kategória számukra - tette hozzá.

Patai Mihály azt mondta: a Bankszövetség hétfőn fogalmazza meg a végtörlesztéssel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványt, emellett arról még döntés nem született, hogy az ügyben az Európai Bírósághoz fordulnak-e.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×