eur:
389.7
usd:
361.93
bux:
68560.21
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az Alteo nyilvános részvénykibocsátást tervez jövőre

Jövőre nyilvános részvénykibocsátást tervez a tőzsdén is jelenlévő, alternatív energiatermeléssel foglalkozó Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. - jelentette be a társaság vezérigazgatója. Ifj. Chikán Attila elmondta: a következő négy-öt évben 50-100 megawatt kapacitás kiépítését tervezik, ami megawattonként legalább 1-1,5 millió euró beruházást jelent.

A jövő év második felében, vagy vége felé nyilvános részvénykibocsátást tervez a tőzsdén is szereplő Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. - közölte a társaság vezérigazgatója.

Ifj. Chikán Attila az InfoRádiónak azt mondta: az alternatív energiatermeléssel és kereskedelemmel foglalkozó csoport évente 3-4 projekt megvalósítását, a következő 4-5 évben összesen 50-100 megawatt kapacitás kiépítését tervezi, ami megawattonként legalább 1-1,5 millió euró beruházást jelent. A kibocsátás nagyságrendje az aktuális projektek költségétől függ, a jegyzéskor magán- és intézményi befektetőkre is számítanak - tette hozzá.

A Wallis Asset Management Zrt. tulajdonában lévő Alteo részvényeit azért vezették be az idén ősszel a tőzsdére, hogy a szükséges tőkebevonáshoz biztos háttér legyen - magyarázta Ifj. Chikán Attila. Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi tulajdonos meg akarja-e tartani meghatározó tulajdonát, a vezérigazgató azt mondta: "igen, a meghatározó tulajdon mértékéről azonban egyelőre nem született tulajdonosi döntés."

Jelenleg 16 megawatt kiépített kapacitással rendelkezik az Alteo csoport: három gázmotoros-, egy hidrogáz és két hulladék gázzal üzemelő erőművel. A harmadik ilyen gázmotoros erőmű zöldmezős beruházását most tervezik, és két-három éven belül valósulhat meg - közölte a vezérigazgató.

Az Alteo csoport az idén várható 43 gigawattóra áramértékesítés után jövőre mintegy 60 gigawattórát fog eladni. Az idei eladások nagy része vásárolt villamos-energia. A 2008-ban alakult cég eddig hat erőművet vásárolt meg három blokkban három tulajdonosi körtől. Ebben a piacban óriásiak a lehetőségek, ezért van szükség tőkebevonásra - mondta Ifj. Chikán Attila. Az új projektekkel kapcsolatban a vezérigazgató elmondta: akvizíciók, zöldmezős beruházások, vagy ezek kombinációját tervezik.

A társaság arra vár, hogy mit tartalmaz majd a nemzeti megújuló cselekvési program. Ifj. Chikán Attila szerint "egészséges megújuló energiamix" kialakítása az ország érdeke. Fontosnak tatja, hogy ne csak a szél-, vagy a biogáz, hanem a többi megújuló energiaforrás is szerepet kapjon.

A jelenlegi megújuló források mellett szél- és napenergia felhasználását is tervezik hosszabb távon - mondta a vezérigazgató. Hozzátette: regionális terjeszkedés is szerepel a tervekben, de Magyarország marad a központ.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×