eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Demján: Lázálom Bajnai euróbevezetési elképzelése

Magyarország állami és lakossági adósságállománya a nemzeti össztermék 130 százalékát teszi ki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke szerint. Demján Sándor az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta: jó gazdaságpolitikával 15 éven belül 20-25 százalékkal lehet csökkenteni az államadósságot, de úgy véli, 2020 előtt Magyarország nem tudja bevezetni az eurót.

Magyarország teljes államadóssága 130 százalék, annyi, mint Burundié - mondta az InfoRádiónak a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, aki hozzátette: ez azt jelenti, hogy az ország által megtermelt jövedelem jelentős hányada kiáramlik az országból.

Ez lefékezi a növekedést, nem kap az ország kedvező hiteleket, márpedig a fejlődéshez arra van szükség - hangsúlyozta Demján Sándor, aki szerint ezt az adósságot csak akkor lehet visszatermelni, ha dinamikus a gazdaság fejlődése.

A TriGránit elnöke úgy véli: jó gazdaságpolitikával 15 év alatt 20-25 százalékkal lehet csökkenteni az államadósságot. Bevált az a jóslatom, hogy 10-15 évig az unió legszegényebb, legsebezhetőbb országa leszünk - tette hozzá.

Lázálom, melldöngetés, nagyképűség


A szokásos magyar lázálomnak, melldöngetésnek és nagyképűségnek nevezte Demján Sándor Bajnai Gordon miniszterelnöknek azt az elképzelését, hogy 2014 körül bevezethetjük az eurót, mert csak 2020-ban lát lehetőséget arra, hogy Magyarországon is az európai valutával fizessenek az emberek.

A TriGránit elnöke emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszak a leszakadás éveit jelentette, amikor Magyarország elveszítette pénzügyi függetlenségét. Demján Sándor szerint ezért nem a nemzetközi szervezetek, hanem kizárólag Magyarország a felelős.

Arról is beszélt, hogy a nemzeti tőke hiánya fékezi a gazdasági fejlődést és felzárkózást a többi uniós tagállamhoz. Mint fogalmazott, az uniós monetáris szabályok ott, ahol alig van nemzeti tőke, lefékezik a fejlődést. "vagyis örök cselédsorsra vagyunk ítélve".

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×