eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Óriásüzletet kötött Kína és Oroszország

Egy 25 milliárd (6100 milliárd forint) dolláros energiaügyi megállapodást kötött egymással Oroszország és Kína. Ennek értelmében Oroszország biztosítja az olajt a távol-keleti ország számára az elkövetkezendő húsz évben, mindezért Peking hitelt biztosít Moszkvának.

Az ügylet értelmében a Kínai Fejlesztési Bank egy 15 milliárd dolláros hitelt biztosít a Rosznyeftynek, azaz az orosz állami olajtársaságnak, és további 10 milliárd dollárt a Transznyeftynek, a vezetékrendszer fenntartójának.

Oroszország, amely Szaúd-Arábia után a világ második legnagyobb kőolaj-exportőre, a hitelért cserébe húsz éven át évi 15 millió tonnát, azaz napi 300 ezer hordónyi olajt exportál a nagy energiaigényű szomszédjának.

A megállapodást Pekingben orosz részről Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes írta alá, amely minden bizonnyal mindkét felet elégedettséggel töltött el. Korábban ugyanis voltak arra utaló jelek, hogy meghiúsul a megegyezés.

A megállapodáshoz ugyanakkor mindkét országnak erős érdeke fűződött, Oroszország ugyanis olajexportját, Kína pedig importját akarta diverzifikálni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×