eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ellehetetlenült a szelektív hulladékhasznosítás

A szelektív hulladékgyűjtés és -hasznosítás elvesztette gazdasági hasznosságát, miután a globális ipari termelés csökkenésével drasztikusan zuhan a kereslet a másodnyersanyagok iránt - állapították meg az ágazat magyarországi vezetői.

Vincze Gábor, a Fémszövetség elnöke elmondta: a fémkereskedő cégeket elsőként a nyersanyagpiaci-, majd a gazdasági válság okozta hatalmas áresés érintette drámaian. A fémpiac, amelyet október előtt még az erős kereslet jellemzett, "minden átmenet nélkül" kínálati jellegűvé vált - mondta.

Hozzátette: a nagy európai feldolgozók felbontották korábbi megrendelői szerződéseiket, ami ellen a magyar beszállítók gyakorlatilag nem tehetnek semmit.

Sárosi Eszter, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete ügyvezető igazgatója szerint a hulladékhasznosítás valamennyi területe gondokkal küzd, a műanyag-, papír- és fémhulladékból nyert másodnyersanyagok piaca egyaránt beszűkült.

Haag János, a Duparec Kft. ügyvezető igazgatója szerint a válság az egész országban kialakult korszerű hulladékkezelési rendszert veszélyezteti. Mint mondta, az évente 85-100 ezer tonna papírt feldolgozó társaság már nem tud fizetni a hulladékgyűjtőknek. Hamarosan előfordulhat, hogy a szelektíven gyűjtött papírhulladék elszállításáért is fizetniük kell a nagyobb előállítóknak - fűzte hozzá.

Balatoni Henrik, Fe-Group Invest Zrt. vezérigazgatója szerint a kiszámíthatatlan gazdasági környezet jelenti a legnagyobb veszélyt. Mint elmondta egyelőre bizonytalan a jövő évi lakossági fogyasztás alakulása, így a keletkező hulladék mennyisége is.

Elmondta, hogy a feldolgozott PET palackok iránti kereslet is drasztikusan csökkent, a Fe-Group Invest tíz nemzetközi beszállítójából decemberben csupán egy fejezett ki átvételi szándékot.

A társaság vezérigazgatója újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem lát szükségesnek egy "piactorzító" állami árbeavatkozást, ugyanakkor arra kéri a bankokat, hogy kedvezményes forrásbiztosítással segítsék a hosszú távon életképes hulladékiparágat.

Balatoni Henrik szerint elsősorban készletezéssel és költségcsökkentéssel lehet kilábalni a válságból. Megjegyezte ugyanakkor, hogy létezik egy olyan árszint, amelyen már nem vesznek át hulladékot.

Viszkei György, az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója "mérsékelten optimista" hangon kiemelte: a hulladéktermelés jelenleg kisebb hasznot jelent, mint néhány hónappal korábban, azonban a keletkezett magyarországi hulladékmennyiség csupán 2-3 százalékkal csökkent.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×