eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Százmilliárd forintos forgóeszközhitel-program indul

Százmilliárd forintos forgóeszközhitel-program indul jövő év elejétől, illetve a Széchenyi-kártya állami kamattámogatása 2 százalékra emelkedik - mondta el a gazdasági- és fejlesztés miniszter. Bajnai Gordon hozzátette: a kormány támogatni kívánja azokat a vállalkozásokat, amelyek a válság ideje alatt beruháznak, ezért 50 százalékra emelik a vissza nem térítendő állami támogatás mértékét.

A kis-és közepes vállalkozások a leginkább sérülékenyek a mostani válságban, ezért őket kell a leginkább támogatni - mondta el a gazdasági miniszter. Bajnai Gordon kiemelte: a Széchenyi-kártya állami kamattámogatása 2 százalékra emelkedik.

A rövid távú hitelek felvételében is igyekszik közreműködni a kormány, egy 100 milliárd forintot meghaladó csomagról született megállapodás a Magyar Fejlesztési Bankkal. Ez hamarosan elérhető lesz a nagyobb kereskedelmi bankoknál.

Szintén a bankokon keresztül lesz majd elérhető a múlt héten bejelentett 50 milliárd forintos beruházási hitelcsomag.

Egy mikrohitel-program működik a legkisebb cégek, családi vállalkozások számára is - fejtette ki. Ennek keretében 10 millió forint akár 10 évre is felvehető, két év türelmi idővel és limitált kamattal.

Az eggyel nagyobb cégek számára hitelgarancia program működik 100 millió forintig, ez szintén 220 bankfiókban érhető el. Akár a hitel 80 százalékára is garanciát kaphatnak a vállalkozások, mert a kormány el szeretné érni, hogy a bankok merjenek hitelezni a vállalkozásoknak.

Arra is lehetőség lesz jövőre, hogy a beruházás 50 százalékának megfelelő összeget vissza nem térítendő támogatás formájában megkapják a beruházó cégek. Ha valaki ebben a helyzetben tud beruházni, akkor ezt nagyon nagyra kell értékelnünk - emelte ki a miniszter. A beruházás új munkahelyeket teremt, és több értéket állít elő. A kormánynak ezt kiemelten támogatni kell. Ezért lesz mód 50 százalékos támogatásra. A vissza nem térítendő rész a leginkább hátrányos helyzetű térségekben elérheti a 70 százalékot is - fejtette ki Bajnai Gordon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×