eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Pluszköltségre és bonyodalmakra számíthatnak az evások

A kormány által beígért adminisztráció egyszerűsítés helyett, jövőre újabb bonyolításra számíthatnak az evás vállalkozások. Az adótörvény legújabb változásait követően rájuk is vonatkozni fog a számlatartási kötelezettség. Szintén új módosítás, hogy a cégautóadót is meg kell fizetnie az eva-körbe tartozóknak.

A múlt héten elfogadott törvényi változások szigorítják az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozó vállalkozások és egyéni vállalkozók számlatartási kötelezettségeit. A törvény 2009-től előírja az eva-alany beszerzéseihez kapcsolódó számlák megőrzését is. Amennyiben a kötelezettségeket nem teljesítik, az APEH mulasztási bírságot róhat ki.

Az adótanácsadással foglalkozó PricewaterhouseCoopers igazgatója az InfoRádiónak elmondta, hogy a változás lényegében bizonylat-megőrzési kötelezettséget jelent, ám a részletszabályozás egyelőre számára sem világos. Horváthné Szabó Beáta szerint a jövő év nagy kihívása lesz az evások számára, hogy pontosan beazonosítsák, mely számlákat és mikor kell megtartaniuk.

Bár az eva-körbe tartozóknak nem kell elszámolniuk a bevételeikről, az erre vonatkozó számlákat ezentúl meg kell majd őrizniük, a saját költségre vonatkozókhoz hasonlóan - nyilatkozott a konkrétumokról.

Emellett a nemrég elfogadott módosítások vagyoni típusú adóvá tették a cégautóadót is, mégpedig úgy, hogy nem a kocsi értéke, hanem a motor hengerűrtartalma az adó alapja. Így 1600 köbcentiméter hengerűrtartalomig havi 7000 forint, míg afelett havi 15 000 forint a cégautóadó, amit negyedévente kell bevallani és megfizetni.

Az új törvény nem az autóval elért árbevételhez, hanem a kocsihoz mint vagyontárgyhoz viszonyul. Így ha egy az evás vállalkozó vagy társas vállalkozás autót üzemeltet, akkor meg kell fizetnie a cégautóadót - hívta fel a figyelmet az igazgató.

A PricewaterhouseCoopers adatai szerint körülbelül 50 ezer evás vállalkozásnak jelent ez majd többletköltséget. A birtokolt cégautók számáról azonban nincs nyilvántartás, ugyanakkor amelyik cégnek több saját autója van, annak arányosan többet kell fizetnie.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×