eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Országok sorsa van a kezükben, mégsem lehet megbízni bennük?

Szakmai hibát követtek el vagy egyszerűen csak hazudtak? Az elmúlt hetekben ezek a kérdések merülnek fel a nemzetközi hitelminősítő intézetekkel kapcsolatban, amelyekről egy bizonyosan elmondható: téves információkat adtak, ennek is köszönhető a globális pénzpiaci válság, amely már számos országot döntött recesszióba.

Ítéleteiktől nemcsak vállalatok és pénzintézetek, hanem az országok is retteghetnek, sok múlik ugyanis a nemzetközi hitelminősítőkön. A legismertebbek, az amerikai Moosy's, a brit Fitch Ratings vagy a szintén amerikai Standard and Poor's az elmúlt hetekben Magyarország adósságbesorolásán is rontott, indoklásuk szerint a többi mellett azért, mert a romló nemzetközi pénzügyi és gazdasági környezet hátrányosan befolyásolja a magyar gazdasági kilátásokat. A dolog pikantériája, hogy a nemzetközi pénzpiaci válság nagyságát sokan részben a hitelminősítők számlájára írják.

A Standard and Poor's leminősítésének hírére a forint euróval szembeni árfolyama egy nap alatt 267-ről 271-re gyengült.

Ebből is látszik, hogy nem kevés múlik a hitelminősítők ítéletein, döntéseiket ennek ellenére eddig nem sok kritika érte, a nemzetközi pénzügyi válság kirobbanása óta azonban ez megváltozott. Az intézmények a válság kezdete óta számos alkalommal tévedtek, és a döntéseikben bízó befektetők azóta sokat veszítettek, hiszen a hitelminősítők olyan értékpapírokat értékeltek kiválónak, amelyek jelenleg semmit sem érnek.

November közepén a G20-ak, a világ legfejlettebb és legnagyobb országainak tanácskozásán is felmerült a hitelminősítők tevékenységének szabályozására vonatozó igény, hiszen még a három nagy intézet is képtelen volt előre jelezni a válságot.

A Magyar Bankszövetség főtitkára ennél is élesebben fogalmaz, mint azt az InfoRádióban kijelentette, nagy hitelminősítő intézetek éveken keresztül megtévesztették a piacokat a különböző hiteltermékek, hitelintézetek minősítésével, és ezzel hozzájárultak a pénzügyi válság kialakulásához. Nyers Rezső hozzátette: változtatni kell azon a jelenlegi helyzeten, hogy senki nem felügyeli hitelminősítők működését, máskülönben a jövőben bármikor előállhat a mostanihoz hasonló helyzet.

Szavai szerint az intézetek nem először mondanak csődöt, ráadásul nemcsak szakmai hibát követtek el, hanem megtévesztették a közvéleményt, ha úgy tetszik, hazudtak. Ráadásul, mivel jelenleg sem intézményi, sem személyi felügyeletük nincs, nem valószínű, hogy mindezért bárki is felelősségre vonható lesz.

Azt egyelőre nem látni, hogy ez hogyan befolyásolja a hitelminősítők szerepét a jövőben, az biztos, hogy jelenleg másként viszonyulnak a nagyobb, érdeküket jobban érvényesíteni képes országokhoz, mint a kisebbekhez, gyengébbekhez, mint amilyen Magyarország is. A kicsik kevésbé képesek védekezni értékítéleteikkel szemben, amely akár az országok nemzeti valutáját is tönkreteheti.

Mindennek következményeként az Európai Bizottság is a hitelminősítő intézetekre vonatkozó szabályok szigorítását javasolja. Az előterjesztés értelmében ezután az akkreditációs eljárás segítségével az európai felügyelők előtt megnyílna a lehetőség a hitelintézetek, befektetési vállalkozások, biztosítótársaságok folyamatos ellenőrzése.A szabályozás szigorító javaslatainak értelmében a hitelminősítő intézetek a jövőben nem végezhetnének tanácsadási tevékenységet.

Tilos lenne számukra egy adott pénzügyi eszköz minősítése, ha nem rendelkeznek a szükséges mennyiségű megbízható adattal. A hitelminősítők igazgatótanácsában legalább három olyan független igazgatónak kell lenne, akiknek díjazása független a hitelminősítő intézet pénzügyi teljesítményétől. Az említett igazgatók legfeljebb öt éves időszakra lennének kinevezhetők és csak szakmai mulasztás esetén lehetne őket elbocsátani.

Szerző: Egeresi Tünde

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×