INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Nem érinti Magyarország földgázellátását az orosz-ukrán vita

Infostart / InfoRádió
Nincs zavar a magyarországi földgázszállításban, annak ellenére, hogy hétfő reggeltől a Gazprom 25 százalékkal csökkentette az Ukrajnába irányuló exportját - mondta az InfoRádiónak, a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója. Zsuga János hozzátette: az ország napi gázszükséglete 44-46 millió köbméter, a földalatti tározókból pedig naponta akár 51 millió köbméter földgázt is ki tudnak nyerni. Az ellátás biztonságáról beszélt az E.ON Földgáz Trade Zrt. kommunikációs vezetője is.

Szerződés szerint teljesül a földgázszállítás, az ellátásban nincs érzékelhető jele az orosz-ukrán vitának - tájékoztatta az InfoRádiót a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója.

Zsuga János közölte: Magyarország gázellátása még akkor sincs veszélyben, ha csökken az importgáz mennyisége.

Ha kevesebb gáz érkezne az országba, növelni kellene a hazai földalatti tározókból kinyert gáz mennyiségét és a hazai termelést, ezután már a fogyasztáscsökkenés következne, de a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója szerint ilyesmi nincs kilátásban.

Magyarországon jelenleg naponta 44-46 millió gáz fogy, míg a gáztárolókból naponta maximum 51 millió köbméternyit lehet kinyerni - mondta Zsuga János.

Nincs ok aggodalomra

Az E.ON Földgáz Trade Zrt. kommunikációs vezetője közölte: a Gazprom biztosította a magyarországi közüzemi földgáz-nagykereskedőt, hogy mindenképpen leszállítja a szerződésben foglalt gázmennyiséget.

Kutas István elmondta: úgy tudják, nincs nyomáscsökkenés, a szerződésnek megfelelő mennyiség megérkezik Magyarországra.

A hazai földgázellátás akkor sem lenne veszélyben, ha csak a szerződött mennyiség fele érkezne Magyarországra, ez persze függ az időjárástól, attól, hogy mennyi gázt lehet kinyerni a hazai tárolókban, valamint, hogy a szolgáltató képes-e több gázt felvásárolni itthonról vagy Nyugat-Európából - magyarázta az E.ON Földgáz Trade Zrt. kommunikációs vezetője.

Egyelőre nem lehet tudni, mikor rendeződik a helyzet Ukrajna és Oroszország között, a relatíve meleg időjárás, illetve a tárolók feltöltöttsége miatt az elkövetkezendő néhány hétben nem lehet probléma Magyarország gázellátásában - tette hozzá az E.ON Földgáz Trade Zrt. kommunikációs vezetője.

Kutas István hozzáfűzte: a német és francia partnerek vállalták, hogy akkor is szállítanak Magyarországra, ha Oroszországból hozzájuk sem érkezik gáz.

Hanganyag: Kaputa Júlia

Kapcsolódó hang

Zsuga János
 


Kutas István
 


A címlapról ajánljuk