eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Észtország nem járul hozzá az Északi Áramlat építéséhez

Észtország nem járul hozzá, hogy a Balti-tengeren át húzódjék a Németországba irányuló Északi Áramlat gázvezeték - jelentette be Urmas Paet észt külügyminiszter.

Bár most csak arról van szó, hogy engedélyezi-e Észtország tengeri gazdasági övezetében a felderítő-kutató munkálatokat az Északi Áramlat építőinek, ennek az engedélynek a megadását is "csakis azzal lehetne indokolni, hogy újabb információkkal szolgálhat a környezetről, ezek pedig csakis azokat az érveket támaszthatják alá, amelyek amellett szólnak, hogy ennek a vezetéknek nem szabad megépülnie a Balti-tengeren" - mondta a miniszter.

A lapokban a kormányzó jobbközép Pro Patria-ResPublica Szövetséghez tartozó Jaak Aaviksoo védelmi miniszter nyilatkozott úgy, hogy a kormány döntése nemleges lesz. Hozzátette: ez nem annyira jogilag megalapozott, mint inkább politikai döntés.

A Nord Stream (Északi Áramlat) illetékese Moszkvában nem volt elérhető.

Az Északi Áramlat vezetéket eredetileg finn vizeken akarták lefektetni, de kiderült, hogy ott a tengerfenék túlságosan egyenetlen, ezért a részvénytársaság május 31-én azzal a kéréssel fordult Tallinhoz, hogy engedélyezze vizein a kutatásokat. A többi balti-tengeri ország, amelynek vizein át haladna a gázvezeték, már engedélyezte az előzetes kutató munkálatokat.

Észtország az egyetlen kivétel. Válaszát szeptember 30-ig kell hivatalosan megadnia.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×