eur:
388.38
usd:
360.44
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A devizahitelezés veszélyeire figyelmeztet a Világbank

A feltörekvő országok, így Magyarország kereskedelmi bankjai devizahitelezésének veszélyeire figyelmeztet a Világbank a globális pénzpiaci fejleményekkel foglalkozó éves jelentésében.

A nemzetközi pénzügyi szervezet kiemeli: a nemzetközi pénzpiac új hitelezési formákkal reagált a feltörekvő országokban tapasztalható megélénkült vállalati tevékenységre és tőkeigényre.

Tavaly Európa és Közép-Ázsia feltörekvő országainak vállalatai - főként a bankok, továbbá az infrastruktúra és a bányaipar cégei - 135 milliárd dollárnyi adósságot halmoztak fel.

A Világbank szerint az Észtországban, Magyarországon, Kazahsztánban, Lettországban, Litvániában, Oroszországban és Ukrajnában működő kereskedelmi bankok pénzpiaci stabilitását veszélyezteti a külföldi valutában történő, "aggodalomra okot adó" mértékű hitelezés.

Erre a nemzeti hatóságoknak különleges figyelmet kell szentelniük, mivel ezek a bankok az országok pénzügyi rendszereiben meghatározó szerepet töltenek be - állapítja meg a nemzetközi pénzügyi szervezet.

A Világbank arra is figyelmeztet, hogy a globális gazdaság változása, az amerikai gazdaság mélyebb visszaesése érintheti a fejlődő országok kivitelét, és megrázkódtatást idézhet elő pénzügyi szektorukban.

Egyes gyorsan fejlődő országok pénzügyi stabilitását veszélyeztetheti a gyorsuló infláció és a fizetési mérleg tekintélyes hiánya is - húzza alá végül a jelentés.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×