eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Európai óriásbank alakult

Az euróövezet legnagyobb piaci tőkeértékű, Európa második számú bankja alakulhat meg Olaszországban, miután az olasz UniCredit Group és a szintén olasz Capitalia bank igazgatótanácsa jóváhagyta a két csoport részvénycserés egyesülését.

Az UniCredit-Capitalia egyesülésben az UniCredit részvényenként 1,12 saját részvényért szerzi meg a Capitaliát, ez Capitalia-részvényenként 8,41 eurónak felel meg az UniCredit utolsó tőzsdei ára szerint, mielőtt pénteken felfüggesztették a kereskedést mindkét bank részvényeivel.

Így számolva a teljes vételár 21,83 milliárd euróval egyenértékű. A Capitalia - Olaszországban üzletméretre a harmadik számú bank - tőzsdei ára 2003 óta négyszeresére emelkedett, a múlt hét végén majdnem 8 euró volt.

Az egyesítés költségét 1,1 milliárd euróra, vagyis 275 milliárd forintra becsülik.

Az UniCredit növekedése másfél éve kezdődött, amikor felvásárolta a német HVB csoportot, és annak Bank Austria Creditanstalt vezette közép- és kelet-európai ágazatával együtt a legnagyobbá vált a térségben. Mostani piaci értéke körülbelül 80 milliárd euró, vagyis 20 ezer milliárd forint.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×