eur:
394.3
usd:
370.37
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A MOL szerint nem lesz drasztikus olajár-emelés

Nem kell számítani az olajár hirtelen megugrására a MOL vezető közgazdásza szerint, mert az ezt befolyásoló országok zömében súlyos belpolitikai válság van, az amerikai gazdaság növekedése stagnál, az olajkereslet csökken, és megjelentek új olajforrások is.

A MOL vezető közgazdásza az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: "az amerikai gazdaság egyharmaddal több olajat használ fel egy dollár GDP-hez mérten, mint Európa, és másfélszer többet, mint Japán, tehát egy olyan világgazdaság, ahol a növekedést alapvetően az USA húzza, az sokkal több olajat igényel, mint egy olyan világgazdaság, ahol a három nagy centrum kiegyenlített."

Varró László szerint rejtély volt, vajon miért nem reagált sokáig a világgazdaság a magas olajárakra, a tavaly nyári hordónkénti 70 dolláros ár hatására aztán megmozdultak a piacok.

Változások

A szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: 2006-ban csökkent a legfontosabb iparosodott országok - Egyesült Államok, Európai Unió, Korea, Japán, Ausztrália - olajfogyasztása, és Kínában is drasztikusan lelassult az olajkereslet növekedése.

Emellett a kínálati oldalon a tartósan magas árak beruházásokra ösztönözték az olajtársaságokat: az elsősorban Afrikában és a volt szovjet Közép-Ázsiában találtak új forrásokat, ez pedig szintén lefelé nyomta az árakat - érvelt Varró László.

A közgazdász úgy véli, 2007-ben továbbra is kiegyenlített gazdasági növekedésre lehet számítani, mert úgy tűnik, hogy az amerikai gazdaság tartósan lassabb, mint amilyen az ezredforduló elején volt.

Várhatóan nem lesz nagy emelés

Varró László szerint minden közgazdasági érv afelé mutat, hogy nem kell az olajár hirtelen megugrására számítani, az ezt befolyásoló politikai érvek azonban már sokkal változatosabbak.

"Az olajtermelés növekedése kritikusan függ olyan országoktól, amelyekben nagyon komoly politikai problémák vannak, ilyen Nigéria, Venezuela, Irak, Irán vagy a volt szovjet Közép-Ázsia. Tehát azok az országok, amelyekben a világ olajipara a kínálat növekedését el tudja érni, gyakran szerepelnek a CNN-ben" - mondta a MOL vezető közgazdásza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×