eur:
393.57
usd:
367.92
bux:
65846.04
2024. április 23. kedd Béla

Tartósan alacsony olajár várható

A július végi csúcsról hordónként tíz dollárt esett a kőolaj ára és minden jel arra utal, hogy az árcsökkenés tartós lehet.

A kőolaj hordónkénti ára most 66 és 67 dollár között mozog, és az előjelek is biztatóak, legalábbis a fogyasztók számára: az ENSZ nem léptetett életbe szankciókat Irán ellen, az Egyesült Államokban lecsengett a nyári szabadságok időszaka és ezzel együtt a fogyasztás csökkent, a tartalékok pedig 1998 óta nem voltak ilyen magas szinten.

A British Petroleum közben azt jelezte, hogy a rozsdás alaszkai vezetéken október elejére nagyjából fél kapacitással, de újraindul a szállítás, és az áresésben nagy szerepe volt a múlt héten bejelentett mexikói-öbölbeli hatalmas olajmező felfedezésének.

A világ kőolajtermelésének 40 százalékát adó OPEC miniszterei már vasárnap megérkeztek Bécsbe, de a találkozó hivatalosan csak ma kezdődik, és az eddigi nyilatkozatok alapján úgy tűnik, egyelőre nem gondolkodnak a termelés csökkentésén. A rekordszintű termelés fenntartása pedig tovább csökkentheti az olaj árát.

Néhány miniszter viszont már jelezte, hogy a szervezeten kívüli országok - közöttük Oroszország - jövőre új termelőkapacitásokat indít be, ráadásul az alternatív üzemanyagok egyre nagyobb mennyisége még lejjebb nyomhatja a kőolaj árát, ezért jövőre már érdemes lenne megfontolni a termelés csökkentését.

Bár a miniszterek hivatalosan nem közölték, hogy meddig fogadható el számukra az olaj árának csökkenése, elemzők szerint a hatvan dollárnál alacsonyabb hordónkénti árat már nem szívesen látnának.

A Nemzetközi Valutaalap a csökkenő árak láttán egyenesen azt javasolta az Egyesült Államok kormányának, hogy emelnie kéne az üzemanyagok adóját, hogy visszafogja a környezetre káros fogyasztást és elejét vegya a későbbi áringadozásoknak.

Ami a hazai üzemanyagárakat illeti: aki teheti, várjon még a tankolással, mert a nemzetközi áresés csak néhány hetes késéssel jelentkezik a mi kútjainknál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×