INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

A monetáris tanácsot nem aggasztja a forint mélyrepülése

Infostart

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamaton.

A testület munkarendjében nem szerepelt a kamatdöntés, de a múlt héten számos elemző figyelmeztetett arra, hogy elkerülhetetlen az emelés. Az irányadó kamat így 6,25 százalék maradt.

A testület közleményben jelezte, hogy a kormánnyal egyetértésben meghatározott középtávú célja továbbra is az árstabilitásnak megfelelő 3 százalék körüli inflációs szint elérése és fenntartása.

A monetáris tanács szerint a közelmúltban bejelentett költségvetési lépések jelentősen hozzájárulnak a gazdaság megbomlott belső és külső egyensúlyának helyreállításához.

A testület az alapkamat fokozatos emelésével olyan monetáris kondíciókat kíván kialakítani, amelyek mellett az infláció visszatér az árstabilitásnak megfelelő 3 százalékos szintre.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az InfoRádóban meglepetésnek nevezte, hogy a tanács ülésén fel sem került kamatemelés kérdése.

Hozzátette: várható volt, hogy a testület bejelentése után ismét gyengül a forint.

Elképzelhető, hogy külső hatások miatt tovább gyengül a forint. Negatív hírekre a forint sokkal jobban gyengül, mint ahogy a kedvező információkra erősödik - tette hozzá Suppan Gergely.

Az elemző közölte: a magyar gazdaság és forint negatív megítélése miatt, egy merészebb kamatemeléssel "foghatná meg" a magyar fizetőeszköz árfolyamát a jegybank.

Csaba László közgazdász, egyetemi tanár június 29-én az InfoRádióban úgy vélekedett, hogy a Monetáris Tanácsnak már régen emelnie kellett volna a kamatot.

"A Monetáris Tanács máris késében van, legutóbbi kompromisszumos döntésével - a 25 bázispontos emeléssel - saját magán kívül láthatólag senkit nem tudott megnyugtatni. A Monetáris Tanácsnak felül kellene vizsgálnia korábbi álláspontját, és nem kellene megvárnia, amíg lemegyünk a sáv alsó széléhez" - mondta Csaba László.

A monetáris tanácsnak nincs árfolyamcélja

A monetáris tanácsnak nincs árfolyamcélja - mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Bank szóvivője. A kamatszinttel az infláció mértékét akarják befolyásolni - közölte Misura Gábor.

Árfolyamgyengülés esetén a törvényi szabályozás szerint csak akkor kell beavatkoznia a testületnek, ha a forint ára eléri a sávhatárt, azaz egy euró már 320 forintba kerül.

Kapcsolódó hang

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzõje
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018