eur:
395.78
usd:
366.78
bux:
65712.52
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bod Péter Ákos: az MNB megvédi a forint árfolyamát

Nem forog veszélyben Magyarország külső finanszírozása - jelentette ki az InfoRádióban Bod Péter Ákos egyetemi tanár, a jegybank volt elnöke.

Hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank több mint 13 milliárd eurós tartalékának köszönhetően idén nem kell ilyen jellegű drasztikus megrázkódtatástól tartani.

Ez a tartalék nemcsak ahhoz elég, hogy Magyarország fizetőképessége megmaradjon, hanem ahhoz is, hogy meg lehessen védeni a nemzeti valutát, ha árfolyama nagyon meggyengülne - mondta Bod Péter Ákos.

Emlékeztetett arra, hogy ilyen beavatkozásra az elmúlt három-négy évben nem volt szükség, mert a forint árfolyama az ingadozási sáv erősebb oldalán hullámzott - tette hozzá.

Bod Péter Ákos szerint a Magyar Nemzeti Bank tartalékai jó ideig elégségesek ahhoz, hogy az MNB megvédhesse a forint árfolyamát.

Erre a tartalékra az állam "nem teheti rá a kezét", a költségvetési hiány enyhítésére ez a pénz nem fordítható - mondta.

A szakértő úgy vélekedett, hogy Magyarország hitelképességének megítélése azért is romlott, mert senki nem lát tisztán a költségvetési hiány ügyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×