eur:
404.05
usd:
374.4
bux:
0
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Nyitókép: Unsplash.com

Őszi óraátállítás: így lehet megelőzni a veszélyes alváshiányt

Ha felszabadultak, boldogok vagyunk, nagyobb az esélye annak, hogy jól is alszunk – mondta az InfoRádióban a Magyar Alvás Szövetség elnöke. G. Németh György hozzátette: jelenleg a társadalmi közérzetet befolyásoló tényezők nem kedveznek a nyugodt pihenésnek. Arra is kitért: az óraátállítás hatásai egyéni különbségeken alapulnak.

Egyre rosszabbul alszunk, nem jó az alvókánk – mondta G. Németh György a Magyar Alvás Szövetség négyéves kutatási adatai alapján, és hozzátette: az úgynevezett társadalmi közérzetet befolyásoló hangulat, amelyet befolyásolnak például a járványok vagy a háborúk, szintén nyomasztóan hatnak ránk és az alvásunkra. "Ha az emberek jól élnek, felszabadultak, boldogabbak, akkor nagyobb az esély arra, hogy jobban alszanak. Erről egyre kevésbé beszélhetünk mostanában" – magyarázta.

A vasárnapi hajnali óraátállítás kapcsán a szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek alvását, de más testi funkcióit is, mint az étvágy, a hangulat, a 24 órás cirkadián ritmus szabályozza, és nagymértékben függ a fénytől és a sötétségtől. "A cirkadiáneltérés hozzájárulhat az alváshiányhoz, és az lehet a következménye, hogy napokon vagy akár heteken keresztül nem tudunk aludni eleget. Ráadásul az emberek nagyon sebezhetőek az alvásvesztéssel szemben" – mondta G. Németh György, és jelezte, az őszi óraátállítást jobban szokták tolerálni az emberek, de a tavaszi átállás következményeként egy átlagember akár 40 perccel is kevesebbet alszik.

Ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy az emberek "alvókája" teljesen eltérő, ezért az óraátállítás sem ugyanúgy hat mindenkire. "A nagyobb alvászavarok kisebb valószínűséggel fordulnak elő október végén, amikor a nyári időszámítás véget ér. Valójában az emberek többsége többet fog tudni aludni egy órával, ki is használja ezt a lehetőséget, de tudnunk kell, hogy nem kevesen nehezen alkalmazkodnak ehhez az új ébredési időhöz is" – mondta az elnök.

A Magyar Alvás Szövetség szerint vannak olyan tippek, amelyek segítségével gördülékenyebbé lehet tenni az átállást, például a bekövetkező őszi átállítás előtt érdemes naponta akár 10-15 perccel később lefeküdni, így helyre lehet állítani az egyensúlyzavart, amit órák visszaállítása okozhat.

"Sokan mosolyognak, hogy mit jelent egy óra a mindennapi életünkben, és nagyon sokszor előfordul, hogy egy órával kevesebbet vagy többet alszunk, de azokat ez is megviseli, akik eleve alváshiánnyal küszködnek, vagy alvásbetegek, és ők nagyon sokan vannak a világon" – mondta G. Németh György.

A másik nagyon hasznos dolog, hogy kerüljük a nappali szunyókálást, ebben az időszakban különösképpen. A szakértő szerint hagyni kell a szervezetünket, az agyunkat elfáradni, hogy kellőképpen álmos legyen este, így nem borítjuk fel az alvási ritmusunkat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Oroszország Voronyezsi területén dróntámadás ért egy szeszfőzdét. Ez már a második alkalom, hogy alkoholgyártó létesítményt ér ukrán támadás Oroszországban. A DeepState szerint az orosz erők elfoglalták a Donyeck megyei Hirnik települést, ahol egy 190 méteres tévétorony található, amely egykor ukrán tévéadást sugárzott a Donyeck megyei elszakított területekre. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×