eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
clock at midnight and fireworks  New Years eve celebration
Nyitókép: melis82 / Getty

Egész váratlan dologra is befolyással van bennünk a tavaszi óraátállítás

Angol kutatók megállapították, hogy "belső óránk" hasonlóképpen befolyásolja aktivitásunkat, mint a változó társadalmi idő.

Az angliai Surrey Egyetem a Google Trends segítségével végzett kutatást azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van a nyári időszámításra való átállás az emberek keresési szokásaira - írja a HVG.

Vizsgálataik során a Google Trends Olaszországból származó, 2015 és 2020 közötti időszakra vonatkozó adatait elemezték. 26 kulcsszó relatív keresési mennyiségét (RSV) vizsgálták, három kategóriába sorolva:

  • Alvás/egészségügyi vonatkozásúak: az alvási szokásokkal, alvászavarokkal és általános egészségügyi problémákkal kapcsolatos keresési kifejezéseket tartalmazza. Ebbe a kategóriába tartoznak például az olyan kifejezések, mint az „álmatlanság” és a „melatonin”.
  • Gyógyszerek: ebbe a kategóriába a gyógyszerekre vonatkozó kifejezéseket sorolták, például „fájdalomcsillapító” vagy Xanax.
  • Végül a nem alvással vagy egészséggel kapcsolatos keresések: ez a kategória olyan kifejezéseket érint, amelyeknek nincs közül az alváshoz vagy az egészséghez. Ilyen például a „fürdő” és a „taxi”.

11 szót választottak ki a kutatók, hogy összehasonlítsák a nyári időszámításra való átállást megelőző, és az azt követő 15 nap átlagos fázisát. A nyári idő (DST) alatt a társadalmi idő egy órával előrébb jár, miközben a csillagászati idő változatlan marad. Ha egy adott lekérdezés keresési időzítését a közösségi idő határozza meg, akkor a fázis várhatóan egy órával eltolódik a DST-re/DST-ről való áttérés után.

Ez volt a helyzet az „álmatlanság” (vagyis az ember valószínűleg álmos lesz attól függően, hogy mennyi időt lát az óráján), a „spa” és az „időjárás-előrejelzés” szavak esetében.

A szakemberek azt találták, hogy több elemzett szó (pl. „kamilla”, „melatonin”, „sürgősségi”, „alvás”, „stressz”, „fájdalomcsillapító”, „Xanax” és „taxi”) átlagos fáziseltolódása kisebb, mint 60 perc, ami arra utal, hogy keresésüket részben a cirkadián óra vezérelheti. Megállapították, hogy az alvással, egészséggel kapcsolatos szavak többsége, amelyek szorosabban kapcsolódhatnak a fiziológiához, nem pedig a társas órához, 40 perccel vagy kevesebbel tolódott el, míg a legtöbb a véletlenszerű szónál több mint 50 perces volt az eltolódás, azaz nagyon közel állnak a társadalmi idő eltolódásához.

Vagyis, ahogy a lap írja, összességében elmondható, hogy a szakemberek 25 és 60 perc közötti fáziseltolódást találtak a relatív keresési mennyiségben a DST-re/DST-ről való áttérés utáni 15 napon belül. Ez arra utal, hogy a Google-keresések időzítését a társadalmi óra kapcsolója és az endogén cirkadián ritmus keveréke vezérelheti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×