eur:
390.74
usd:
366.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Getty Images/ Chad Springer

Sokan nem is sejtik, mi áll a nyakfájdalom hátterében

Az ülő, jellemzően a monitorok előtt végzett munka egészségügyi problémákat okoz, ezt pedig a napi több órányi mobilozás csak súlyosbítja.

Manapság jellemző kép, hogy az emberek telefont tartanak a kezükben. A járvány alatt sokan megtapasztalták a távmunkával járó kellemetlenségeket, hiszen a mozgásszegény életmód, az ülő, monitor előtt végzett munka hosszú távon fájdalmakhoz vezet. A nyakfájdalom nem feltétlenül azért jelentkezik, mert az emberek sokat ültek a monitor előtt, vagy "elfeküdték" a nyakukat, hanem az összességében több órányi mobilozás miatt – írja a pénzcentrum.hu.

Egy mobilozó ember nyaka általában előrefeszül, a vállak is előregörnyednek, a nyak- és vállizmok tartása görcsös, az áll a mellkashoz közelít. A Cleveland Clinic szakértői szerint a nyakizmok úgy alakultak ki, hogy a fejet függőleges helyzetében elbírják. Minden centiméterrel, amellyel elmozdítjuk a függőleges helyzetből a fejet, megduplázzuk az izmok terhelését. Ha függőlegesen lefelé nézünk a mobilunkra, akkor 5-6-szoros terhelésnek tesszük ki a nyakat.

A szakértők szerint nemcsak izomfájdalom alakulhat ki a rossz tartás miatt. Ez

a testtartás a tüdőkapacitást is korlátozza, így a szívet jobban dolgoztatja, mivel kevesebb oxigénhez jutunk ebben a helyzetben.

Az is nyakfájdalmat okozhat, ha valaki sokat telefonál a vállához szorított mobillal. A legtöbben erre csak az egyik vállukat használják, ami még féloldalasabbá teszi a terhelést, feszíti a nyakat, a vállakat, a hátizmokat.

A krónikus fájdalmakat megelőzése érdekében szakértők a következőket javasolják:

  • Húzzuk ki magunkat, a vállunk gördítsük hátra, a nyak ne essen előre.
  • Egyenes háttal hajoljunk, ne görnyedjünk.
  • Tekintetünket szegezzük előre, ne lefelé. Az állunkat ne közelítsük a mellkashoz, mert akkor a fejünk előreesik.

Az az egészséges, ha a telefon képernyőre szemmagasságban van, mert akkor a fej előreereszkedik, és így az izmok folyamatosan feszülnek, nem ernyednek el. Ez okozza a görcsöket, fájdalmat. Fontos, hogy ne tartsuk hosszú ideig magunkat olyan testhelyzetben, amiben az izmok folyamatosan feszülnek, tehát ha használjuk is a mobilt, változtassunk a pozitúránkon, találjuk meg a legkímélőbb testhelyzetet.

Akinek pedig már nyaki fájdalmai vannak, törekedjen rá, hogy ne terhelje még az izmait mobilozással is. Próbálkozhatunk krémekkel, jegeléssel, lazító fürdővel, tornagyakorlatokkal., azonban ha a fájdalom hosszú ideig fennáll, érdemes felkeresni egy orvost és kivizsgáltatni az okát. A nem múló nyakfájdalom ugyanis sokszor jelezhet komolyabb gondot is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×