eur:
396.27
usd:
369.83
bux:
70483.91
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: Fotó: Kashif Aziz Awan, YouTube

"Soha le nem szálló", fényűző luxusgép lehet az utazás jövője - fotó

Az ötezer utast szállító nukleáris meghajtású gépet edzőteremmel és úszómedencével is felszerelnék.

Egy számítógépes animációban részletesen bemutatták egy óriási repülőszálloda tervét. A mesterséges intelligenciával irányított, pilótát nem igénylő Sky Cruise luxusgép akár hónapokig is a levegőben maradhat, és menet közbeni dokkolással oldaná meg az utascserét. A gép makettjét tervező, Hashem Alghaili szerint a nukleáris meghajtású égi cirkáló jelentheti a közlekedés jövőjét- írja a vg.hu.

A futurisztikus gép húsz nukleáris fúzióval működtetett hajtóművel rendelkezne, a tervek szerint nem kellene leszállnia, a szükséges javításokat pedig repülés közben végeznék el rajta. Az animáció alapján étterem, egy gigantikus bevásárlóközpont, edzőterem, színház és úszómedence is lenne a fedélzetén. Az égi szállodakomplexum farokrészén található „UFO” pedig esküvői helyszínül szolgálna.

Az ötletre több kritika érkezett: egyesek a gép kidolgozatlan tervei miatt aggódnak, mások szerint a Sky Cruise-nak már a felszállással gondjai lennének, mivel kialakítása nem aerodinamikus. A gép súlya, és az óriási pusztítást kockáztató gigantikus atomreaktora is erős ellenérzést váltott ki többekből.

Mindemellett a terv nem oldaná meg a légitársaságokra napjainkban jellemző munkaerőhiányt, ugyanis igen népes személyzetre lesz szüksége az utasok kiszolgálásához. A koncepció a környezettudatosság miatt is problémákat vet fel, megvalósítása és fenntartása pedig hatalmas költségeket igényelne. Többen arra számítanak, hogy a Sky Cruise-utazás majd egy vagyonba kerül, így inkább a gazdagok kiváltsága lesz.

Akinek kedve támadna hozzá, és van felesleges pénze, űrturistaként is kipróbálhatja magát. Az Amazon alapítója, Jeff Bezos testvérével utazott tavaly az űrbe egy űrkapszulával. A Star Trek-sorozat Kirk kapitányaként ismertté vált színész, William Shatner kilencven évesen indította el a második sikeres űrrepülését. Elon Musk cége, a SpaceX szintén elérhetővé teszi hamarosan az űrturisták számára Crew Dragon űrkapszuláit. A floridai Space Perspective pedig harminc kilométer magasságba tervezi vinni az utasokat a világ első karbon semleges űrkapszulájának segítségével.

Címlapról ajánljuk

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×