eur:
394.96
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Dupla riasztást adott ki szombatra a meteorológia

A hőség, valamint a heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt is első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Északnyugat felől hidegfront érkezik. Ennek hatására a Dunántúl nyugati felén "aktivizálódhat a légkör", emellett a Dunától keletre is újra egyre nagyobb területen van esély zivatarok kialakulására. Az erősebb cellákat viharos széllökések, jégeső és intenzív csapadék kísérheti. A nyugati határvidéken alacsony valószínűséggel heves zivatar is előfordulhat erősen viharos (akár óránkénti 90-95 kilométeresnél erősebb) szélrohamok kíséretében.

Szombaton a csapadékhajlam átmeneti csökkenése után a késő délelőtti óráktól az ország keleti, északkeleti felén ismét lehetnek zivatarok, ezekhez felhőszakadás (akár 40 milliméternyinél is több csapadék) és viharos széllökések társulhatnak, de jégeső is előfordulhat. Elsősorban az Északi-középhegységben és az Alföld északi részén heves zivatarokra is lehet számítani, akár 50 milliméternyinél több csapadék és erősen viharos (90-95 kilométer/óra körüli) széllökések kíséretében.

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Zivatarveszély miatt az ország többi területére, a felhőszakadás veszélye miatt pedig Békés, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Szombaton a Dunántúl nyugati, északnyugati felén mérséklődik a meleg, keletebbre ugyanakkor továbbra is meghaladja a napi középhőmérséklet a 25, az Alföldön nagy területen a 27 Celsius-fokot.

A hőség miatt szombatra másodfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, elsőfokút pedig Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Nógrád és Tolna megyére.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az UV-B sugárzás országszerte elérheti a nagyon erős, néhol az extrém szintet.

Az előrejelzés szerint az érkező hidegfront nyomán pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, de keleten így is több helyen 35 fok felett alakul a csúcsérték. A hétvégén többfelé várhatók záporok, néhol heves zivatarok is.

A következő napokban viszont ismét melegszik a levegő, hétfőn ismét 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Az országos tisztifőorvos jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg a hétfő óta tartó, eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×