eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Autók haladnak a felhőszakadás után esővízzel elárasztott úton Budapesten, a XIX. kerületben 2021. július 9-én. Az esőzés miatt több kerületben is korlátozásokra kell készülniük az autósoknak és a tömegközlekedéssel utazóknak.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Komolyan megviselte a fővárosi csatornarendszert az özönvíz

Több helyen nem tudták elvezetni a csatornák a napokban lezúduló esővizet Budapesten. A villámárvizek pedig a főváros több kerületében is gondot okoztak. A részletekről Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek PR-vezetője beszélt az InfoRádiónak.

Pénteken egy-egy fővárosi helyszínen nagyon rövid idő alatt az átlagos csapadékvíz-mennyiség négy-ötszöröse is lehullott; mindez 15-20 perc alatt olyan mennyiséget jelentett, ami egyszerűen megviselte, komolyan próbára tette a csatornarendszert, elsősorban a II., IX., X., XIX., XX. és XXI. kerületben – fogalmazott az InfoRádiónak Bátori Marianna. A Fővárosi Csatornázási Művek éjjel-nappal hívható központi ügyeletére összesen 37 helyszínről érkeztek lakossági bejelentések, többségében a vízelnyelő rácsok eldugulása végett, miután azok zöldhulladékkal telítődtek, nagyban késleltetve a csapadékvíz elvezetését.

A társaság PR-vezetője hozzátette: kollégáik minden helyszínre igyekezte a lehető leghamarabb kivonulni, átlagosan 2-3 órán belül a helyszíneken voltak, és próbálták megoldani a dugulásokat, vagyis kitisztítani a csapadékvízelvezető-rácsokat. Bátori Marianna megjegyezte azt is: egy-egy hasonló özönvízszerű esőzés után a csatornázási művek munkatársai a riasztásokat követően is járják a város utcáit, és megtisztítják a még eldugult vízelvezetőket, hogy a következő csapdavizet képes legyen a rendszer elvezetni, ez azonban beletelik egy kis időbe, hiszen több mint 2 ezer kilométer hosszú a budapesti utcák alatt található csatornahálózat. Ilyenkor aztán munkaerő-átcsoportosítással igyekeznek a lehető leghamarabb biztosítani a vízelvezető képességét a rendszernek.

A szakember végezetül arra is kitért, az említett kihívást azonban nemcsak a közcsatorna-rendszer szempontjából, hanem komplexebb módon is kezelni kell, víztározók építésével, zöldtetős beruházások és a csapadékvíz locsolási célú gyűjtésének a szorgalmazásával egyaránt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×