INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

mme

bagoly

erdei fülesbagoly

Erdei fülesbagoly (Asio otus). Portré a jelenleg gondozott madarakról. Húsz éve gyógyítanak és szolgáltatnak a Hortobágyi Madárkórházban. Az elmúlt két évtizedben országos madármentő hálózatot építettek, ahol rendszeres ambuláns ellátást végeznek a változó számú, de megközelítőleg 1300 gyógyuló madáron. A hortobágyi kórházban  évente 2000 eset kerül felvételre főként áramütés, mérgezés vagy közúti gázolás miatt. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!

Most igazán érdemes esténként hallgatózni

Infostart / InfoRádió

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a lakosság segítségét kéri az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felméréséhez

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) legutóbb a telelő erdei fülesbaglyok felmérése kapcsán kérte a lakosság segítségét idén januárban, most pedig a lakott területeken is leggyakoribb erdei fülesbaglyok fészkelő állománya felmérésében lehet segíteni.

Első pillantásra lehetetlen feladatnak tűnhet éjszakai életmódot folytató, számunkra láthatatlanul mozgó madarak amúgy is rejtett költőhelyének megkeresése. Szerencsére a fészkelő baglyok felmérése egyike a létező legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek - ehhez ugyanis a madarakat nem is kell látni.

A felmérés lényege, hogy az esti szürkület óráitól alkalmanként hallgatózzunk néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva – és ezt hetente egy-két alkalommal ismételjük meg márciustól júniusig. Eközben pedig a hím és a tojó erdei fülesbagoly gyakran egymásnak válaszolgató jelzőhangját, a körbe-körbe nászrepülő hím szárnnyal tapsolását, később pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját keressük.

A hangok mintáit és a kitöltendő űrlapot az MME honlapján lehet megtalálni.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Kapcsolódó hang

Bagolymegfigyelés
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018