eur:
395.61
usd:
371.86
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Időjárás: pénteken élvezhetjük utoljára a februári tavaszt, aztán...

Hidegfront érkezik és szombaton gyorsan átvonul fölöttünk. De ez már csak gyönge próbálkozás lesz a téltől.

Kontinensünk középső és déli részén egy anticiklon hatására derült, napos az időjárás, de a hajnali, reggeli órákban többfelé képződő köd és alacsony szintű rétegfelhőzet néhol tartósabban megmarad a nap folyamán. Nyugat- és Észak-Európában egy hullámzó frontrendszer hatására erősen felhős, borult az ég, és csapadék is többfelé fordul elő, az előbbi területeken eső, az utóbbi területeken havazás formájában – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Európa nagy részén tavaszias hőmérséklet uralkodik, többfelé mérnek 20 fok feletti értékeket, de egyes helyeken a 25 fokot is eléri a csúcshőmérséklet. Ugyanakkor az Ural vonulatának környezetében még mindig hideg, téli idő van, itt napközben is vannak olyan területek, ahol csupán – 15 fokig melegszik fel a levegő.

Péntek éjfélig a Kárpát-medence időjárására továbbra is anticiklon lesz hatással, de pénteken késő este már megközelít minket egy gyengülő hidegfront.

Az éjszaka képződő köd, illetve rétegfelhőzet délelőtt a legtöbb helyen ismét feloszlik. Utána derült, napos idő lesz, de helyenként az Észak-Dunántúlon, illetve az északkeleti megyékben csak késő délután süthet ki a nap. Számottevő csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de péntek estétől az északnyugati szél élénkülhet meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban –2 és +6 között valószínű, de a magasabban fekvő helyeken ennél enyhébb lesz a reggel. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de a tartósabban borult, ködös tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb lehet.

Szombatra virradó éjszaka, kora délelőtt egy hidegfront összefüggőbb felhősávja vonul északról dél felé. Napközben felhőátvonulások várhatók, általában többórás napsütéssel. Főként éjjel, kora délelőtt a Dunától keletre szórványosan, másutt néhol előfordulhat eső, záporeső. A hegyekben egy-egy hózápor sem kizárt. Sokfelé élénk, helyenként erős lesz a szél. A leghidegebb órákban plusz 1–6 fok lesz. Napközben 8–13 fokig melegszik fel a levegő.

Vasárnap változóan felhős időre lehet számítani, a keleti, északkeleti tájakon kevesebb, másutt általában többórás napsütéssel. Számottevő csapadék nem várható, de a keleti, északkeleti megyékben néhol kialakulhat zápor. A minimumhőmérséklet mínusz 4 és plusz 2, a maximumhőmérséklet plusz 7 és 12 fok között valószínű.

Fehér Balázs meteorológus arról beszélt, hogy a jövő hét második felében majd újabb hidegfront csökkenti a hőmérsékletet.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×