eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin
Hóekével tisztítják az utat az A-67-es autópályán az észak-spanyolországi Arenas de Iguna közelében 2021. január 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Pedro Puente Hoyos

Rekordhideg és erős havazás is kínozza a Nyugatot

Szokatlan időjárási jelenségekkel küzd több ország is. A Pireneusokban mínusz 34 Celsius-fokot mértek, Madridban a napokban több tíz centiméteres havazás várható, Pekingben több mint 50 éve nem mért fagyra ébredtek csütörtök reggel. Magyarországon marad az összességében enyhe tél, Budapesten nem várható megmaradó hóréteg.

A spanyolországi helyzet érdekességét két, egymást váltó gyors mozgású ciklon adja. Míg a csütörtöki inkább még jelentős esőt hozott a déli és keleti partvidéken, addig a pénteki és szombati napon – az ország északibb részén – uralkodó ciklon nyomán többfelé várható komolyabb havazás – mondta az InfoRádiónak Mesterházy András meteorológus. Jelenleg ugyanis az Ibériai-félszigetet hideg levegő tölti ki, a minimumhőmérsékletek az északi térségben mínusz 2 és mínusz 11-12 Celsius-fok körül alakulnak.

Az OMSZ munkatársa megjegyezte, ugyan a médiában megjelent, hogy mínusz 34 fokot is mértek, de ezt körülbelül 2000 méter magasan, egy jól behavazott mélyedésben mérték egy nem hivatalos mérőállomáson, tehát nem fog spanyol rekordnak számítani. De tény, hogy jelenleg a hideg időjárás az uralkodó, így Madrid és Zaragoza környéki, síkabbnak számító vidékeken is többfelé várható akár 10-20 centiméternyi havazás, míg a főváros körüli hegyekben 50-60 centinyi.

Hóban úszik az Alpok

Közben az év első napjaiban komoly havazás volt Tirolban, kiemelkedőnek számító 4 méter hó esett. Ennek oka egy délies jellegű áramlás, sűrűn kialakuló ciklonokkal, ami kifejezetten nedves levegőt szállított az Alpok déli felére, jelentős havazást okozva Ausztria és Svájc déli, illetve Olaszország északi tájain. Mesterházy András szerint mindez nem tekinthető példa nélkülinek, miután néhány évvel korábban is hasonló volt a helyzet, de az vitathatatlan, hogy az említett területeken több méteres hórétegek tudnak kialakulni, rövid idő alatt is.

A tél megmutatkozott Pekingben is: a kínai fővárosban ugyan rekordot nem döntött a hőmérséklet, de hosszú évtizedek óta nem tapasztaltak olyan hideget, mint ezekben a napokban. Pekingben csütörtök reggel mínusz 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletet mértek, amire 1966 óta nem volt példa.

Semmi „jó” idehaza

Hazánk időjárása a pénteki napon vegyes halmazállapotú csapadékot tartogat, elsősorban a Dunántúlon. A Rába, illetve Zala megye környékén hullhat hó (ez meg is történt, fotós összeállításunkért ide kattintson). Szombaton nem várható csapadék, vasárnap pedig egy mediterrán ciklon alakítja majd az időjárást, és a modellfuttatások alapján érdemibb jellegű csapadék az ország déli felén hullhat hó formájában.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×