INFORÁDIÓ 
2020. november 24. kedd
Emma

családbarát

szülés

egészségügy

három királyfi három királylány mozgalom

gyermekvállalás

skrabski fruzsina

A pandémia idején is kijárna a pozitív szülésélmény

A pandémia idején is kijárna a pozitív szülésélmény

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

A családbarát szülésélményért és az egészségügyi dolgozók támogatásáért áll ki a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. A gyermekek születésének körülményei ugyanis bizonyítottan befolyásolják a további gyermekvállalást. A jelenlegi helyzetben ezért kimondottan fontos, hogy a járványügyi előírások betartása mellett is pozitív élménnyel távozzanak a kórházakból a kismamák.

Visszajelzések alapján a karantén idején – betartva a számtalan védekezési szabályt – sok édesanya érzi úgy, hogy negatív szülési élménye van – mondta az InfoRádiónak Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke. Ezek közül vannak olyanok, amelyeken nem lehetett változtatni, és alkalmazkodni kell a jelen helyzetben, például, hogy a családtagok nem lehetnek jelen, esetleg tesztet várnak az édesanyától a szülést megelőzően.

„De azért azt, hogy az élmény jó legyen, biztosíthatják az egészségügyi dolgozók” – tette hozzá, még úgy is, hogy tudvalevő, hatalmas nyomás alatt vannak, hiszen gondoskodniuk kell arról, hogy a szülő nők ne kapják el a koronavírust.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomnál azt szeretnék, ha mindenkinek pozitív szülési élménye legyen, hiszen vannak olyan körülmények, amelyek biztosíthatók: hogy ne kelljen az anyának folyamatosan feküdnie, bármikor megkaphassa a kisgyermekét, vagy ha lehetséges, ne tízen legyenek egy kórteremben.

A kívánt gyerek szempontjából is rettentően fontos, hogy egy „gyönyörű” élmény legyen – emelte ki Skrabski Fruzsina. Szerinte kettős dologról van szó, élete legboldogabb pillanat volt, annak ellenére, hogy fájdalmakkal járt, míg más borzalmakat mesél, ami leginkább azon múlik, hogy akik ott vannak, segítenek-e az anyának abban, hogy azt érezze, minden róla és a csecsemőjéről szól. Ezért kérik az egészségügyi személyzetet, hogy ezt támogassák.

Skrabski Fruzsina úgy véli, most komolyabb próbatételnek tűnhet a szülés, mert az egészségügyi dolgozók jóval szigorúbbak a koronavírus veszélye miatt. Ugyanis a kórház felelőssége, ha elterjed a kór az anyák között, ami nagyobb botránnyal járna, mintsem az, ha a szülési élmény rosszra sikeredik. „Nagyon bonyolult mind a kettőt jól megvalósítani, de meg lehet” – emelte ki, ha tud például az édesanya járkálni vajúdás közben, vagy együtt lehet a már megszületett gyermekével, amitől nem lesz jobban kitéve a járványnak.

Több kutatás is alátámasztja, hogy a második, harmadik gyermekvállalást nagyban befolyásolja az első szülési élmény, vagyis az, hogy nem születnek meg a kívánt gyermekek, abban nagy szerepet játszik az első negatív impulzus.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Pozitív szülésélmény – Skrabski Fruzsina elnök, Három Királyfi, Három Királylány
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Böröndi Tamás

"Szívükben gyógyíthatatlan fájdalommal" közölték a Vidám Színpad Facebook-oldalán a tragikus...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018