eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay

A pandémia idején is kijárna a pozitív szülésélmény

A családbarát szülésélményért és az egészségügyi dolgozók támogatásáért áll ki a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom. A gyermekek születésének körülményei ugyanis bizonyítottan befolyásolják a további gyermekvállalást. A jelenlegi helyzetben ezért kimondottan fontos, hogy a járványügyi előírások betartása mellett is pozitív élménnyel távozzanak a kórházakból a kismamák.

Visszajelzések alapján a karantén idején – betartva a számtalan védekezési szabályt – sok édesanya érzi úgy, hogy negatív szülési élménye van – mondta az InfoRádiónak Skrabski Fruzsina, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom elnöke. Ezek közül vannak olyanok, amelyeken nem lehetett változtatni, és alkalmazkodni kell a jelen helyzetben, például, hogy a családtagok nem lehetnek jelen, esetleg tesztet várnak az édesanyától a szülést megelőzően.

„De azért azt, hogy az élmény jó legyen, biztosíthatják az egészségügyi dolgozók” – tette hozzá, még úgy is, hogy tudvalevő, hatalmas nyomás alatt vannak, hiszen gondoskodniuk kell arról, hogy a szülő nők ne kapják el a koronavírust.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomnál azt szeretnék, ha mindenkinek pozitív szülési élménye legyen, hiszen vannak olyan körülmények, amelyek biztosíthatók: hogy ne kelljen az anyának folyamatosan feküdnie, bármikor megkaphassa a kisgyermekét, vagy ha lehetséges, ne tízen legyenek egy kórteremben.

A kívánt gyerek szempontjából is rettentően fontos, hogy egy „gyönyörű” élmény legyen – emelte ki Skrabski Fruzsina. Szerinte kettős dologról van szó, élete legboldogabb pillanat volt, annak ellenére, hogy fájdalmakkal járt, míg más borzalmakat mesél, ami leginkább azon múlik, hogy akik ott vannak, segítenek-e az anyának abban, hogy azt érezze, minden róla és a csecsemőjéről szól. Ezért kérik az egészségügyi személyzetet, hogy ezt támogassák.

Skrabski Fruzsina úgy véli, most komolyabb próbatételnek tűnhet a szülés, mert az egészségügyi dolgozók jóval szigorúbbak a koronavírus veszélye miatt. Ugyanis a kórház felelőssége, ha elterjed a kór az anyák között, ami nagyobb botránnyal járna, mintsem az, ha a szülési élmény rosszra sikeredik. „Nagyon bonyolult mind a kettőt jól megvalósítani, de meg lehet” – emelte ki, ha tud például az édesanya járkálni vajúdás közben, vagy együtt lehet a már megszületett gyermekével, amitől nem lesz jobban kitéve a járványnak.

Több kutatás is alátámasztja, hogy a második, harmadik gyermekvállalást nagyban befolyásolja az első szülési élmény, vagyis az, hogy nem születnek meg a kívánt gyermekek, abban nagy szerepet játszik az első negatív impulzus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×