eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

A világ élvonalába került a Balaton egy felmérésben

A hat legjobb tó között végzett a magyar tenger, pedig éppen egy olyan jelenséget vizsgáltak, amely a hazai híradásokban is egyre gyakrabban felbukkan.

Elöször végeztek olyan nemzetközi, hoszú távú kutatást a Stanford Egyetem kutatói, amely a világ nagyob tavaiban egyre sűrűbben következett algavirágzást vizsgűlja, pontosabban azt, hogy valóban vajon valóban globális jelenségről van-e szó.

A Stanford Egyetem kutatói 100 négyzetkilométernél nagyobb tavak algásodását vizsgálták 28 éven keresztül. A képeket a Landsat nevű műhold készítette 1984 és 2012 között, így a friss fejleményekről nem sokat árultak el, a jellemző trendekről viszont annál többet - számolt be a programról a Qubit a NASA alapján.

Az eredmények alapján egyre súlyosabb algásodást figyeltek meg a kutatók, mindössze hat esetben számoltak be tartósan javuló tendenciáról, ezek közé a tavak közé tartozott a Balaton is.

A tudósok egyike arról számolt be az elemzések alapján, hogy egyértelműen kimutatható volt az általáosan romló trend, tehát nem arról van csak szó, hogy évtizedekkel korábban kevésbé figyeltek a problémára: egyre több helyen és egyre nagyobb mértékben tapasztaltak algásodást.

A NASA szerint a Balaton meglepő sikere valószínűleg a magyar tenger kiemelt gazdasági és turisztikai szerepének köszönhető, ami miatt az állam kiemelt figyelmet fordított a vízminőségre.

Ugyanakkor az Infostart is beszámolt arról, hogy tavaly nyáron megjelent az algásodás a Balatonon – ez az időszak már nem szerepelt a cikkünben szemlézett kutatásban. Hazai szakemberek szerint az algainvázió a Balaton eddiginél komplexebb, átfogóbb kutatásának fontosságára hívja fel a figyelmet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×