eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Egyik napról a másikra megszűnt a különös jelenség Balatonalmádinál

A tihanyi limnológiai kutatóintézet két munkatársa a vízminták elemzését követően összefoglalót írt a május 18-án Balatonalmádinál észlelt, majd egy napra rá már el is tűnt, több hektárnyi algásodásról.

A május 18-án észlelt és strand egész területét elborító algafelúszásnak csak a nyomait lehetett észlelni május 19-én, délután 3 órakor.

A strand vize tiszta, csak a nyugati sarokban, a sekély homokos fövenyen maradt még többé-kevésbé sűrű állománya az algáknak

– olvasható az összefoglalóban.

A balatonalmádi strandokon az tó fenekét benövő algagyep felúszása évről évre ismétlődő jelenség, ami tavasszal és nyáron is előfordulhat, és elő is fordult.

Legutóbb 2017 nyarán tapasztalták ezt a jelenséget,

amikor ugyanezen kékmoszat faj az Oscillatoria princeps okozott hasonló, bár kisebb kiterjedésű algavirágzást. Kialakulása nem függ össze a lebegő mikroszkopikus algák tömeges elszaporodásával, ami például 2019 nyárvégén a Keszthelyi-medencében bekövetkezett lokális és szerencsére múló, de visszatérő jelenségről van szó. Létrejöttéhez a környezeti feltételek és körülmények megfelelő együttállására van szükség.

Makacs ismétlődése miatt javasolható egy célirányos vizsgálat lefolytatása az adott térségben az okok és következmények kiderítésére – teszik hozzá.

Vörös Lajos kutató a Hirbalaton.hu-nak jelezte, a további oknyomozó kutatáshoz fontos lenne több információ arról, hogy a tó más területein jelentkezett, illetve jelentkezik-e ez a fajta algavirágzás. Ezért kérik, aki bárhol tapasztal ilyet, az jelezze az info@hirbalaton.hu e-mailcímen, és lehetőség szerint fotózza is le a jelenséget.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×