INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

ovsz

véradás

karácsony

kampányfilm

Kormánytisztviselők számára rendezett véradás az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2017. június 12-én.

A két ünnep között is számítanak a véradókra, kampányfilm is készült

Infostart

Az ajándékozás legegyszerűbb módja a véradás: aki vért ad, önmagából ad, és esélyt ad valakinek a gyógyulásra.

A karácsonyi és az újévi ünnepek alatt is lesz véradás - mondta el Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese az M1-en. A legrövidebb ideig eltartható vérkészítmények öt napig használhatók, ezért nem megengedhető, hogy ne legyen véradás a két ünnep közötti időszakban. December 27-én minden vérellátó ki fog nyitni, és 7.30-tól 12.00-ig várják a véradókat.

Szólt arról is, hogy a munkaszüneti napokon a levett vér átlagos mennyiségének csak 35-40 százalékát használják fel, ezt viszont biztosítani kell, hiszen ebben az időszakban nincs utánpótlás. Nagy Sándor hozzátette,

évente mintegy 250 ezren adnak vért, 200 ezer ember pedig rendszeresen megteszi ezt. Alkalmanként 4,5 deciliter vért vesznek le.

Te mit adsz karácsonyra? címmel kampányfilmet készített az Országos Vérellátó Szolgálat, hogy az ünnepek előtt felhívja a figyelmet a véradás fontosságára. Csányi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára a kisfilm bemutatásakor, a budapesti Szent Margit Kórházban arról beszélt, hogy a vér és a vérkészítmények nélkülözhetetlenek a nemzeti egészségügyi programban, ezért a véradás pótolhatatlan a gyógyításban.

Az OVSZ-nek nagy szerepe van abban, hogy a szükséges mennyiséget - napi 1600-1800 véradásból származó teljes véregységet - biztosítani tudják. A helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy

a véradás szűrővizsgálatot is jelent, tehát a véradóknak nyereségük is származik a nemes cselekedetből.

Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese úgy fogalmazott: az ajándékozás legegyszerűbb módja a véradás: aki vért ad, önmagából ad, és esélyt ad valakinek a gyógyulásra. Elmondta, hogy a véradók SMS-t kapnak, miután felhasználták a vérét. Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház főigazgatója arról beszélt, hogy a kórházban évente legalább kétszer tartanak véradást, hiszen elengedhetetlen, hogy kellő mennyiségű és minőségű vér álljon rendelkezésre a betegek gyógyításához. A kórház az egyik legsikeresebb véradó helyszín - tette hozzá, kiemelve a civil szervezetek, a kórházi dolgozók, a helyi lakosság és az önkormányzat szerepvállalását az ügyben.

Nyitókép: Soós Lajos
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018