INFORÁDIÓ 
2020. február 27. csütörtök
Edina

tetoválás

higiénia

betegség

Amiről nem árt tudni tetováltatás előtt – tippek a sebésztől

Amiről nem árt tudni tetováltatás előtt – tippek a sebésztől

InfoRádió

Fontos, hogyha valaki tetoválást készíttetne magának, ezt csak hozzáértő személlyel, megfelelő higiéniai körülmények között tegye – hívta fel a figyelmet Sipos Péter sebészorvos. A szakértő hangsúlyozta, hogy több olyan betegség, vagy állapot létezik, amikor nem javasolt tetoválást készíteni.

Bizonyos betegséges esetén nem javasolt a tetoválás, hívta fel a figyelmet Sipos Péter sebészorvos. Vérzékenység, bőrallergia, hajlam a keloidképződére egyaránt kizáró ok lehet, ahogy a terhesség, illetve a szoptatás ideje alatt sem javallott, vagy hogyha előfordult bőrrák a családban. Erősen megfontolandó az epilepsziásoknak, cukorbetegeknek, vagy azoknak a számára, akik szervátültetésen esetek át, esetleg immunbetegségben szenvednek.

A tetoválás mellékhatásai, esetleg negatív következményei nagyban a festéktől függenek. Régebben például a fekete szín esetében gyakran használtak vasoxidot, ami MR-vizsgálatnál felmelegedést, allergiás reakciót, gyulladást, akár sebesedést is okozhat. Ahogyan

késői allergia is kialakulhat

bármely festék esetén, viszketést, elszíneződést eredményezve a bőrön, ismertette az InfoRádiónak Sipos Péter.

Miután a festékanyag bejuttatása alkalmával apró sebeket ejtenek, fontos, hogy

a tű és a bőrfelszín kellően steril legyen,

mert ellenkező esetben különböző fertőzéseket kaphatunk. Előfordulhat fertőzés a bőrön megtalálható bacilusokból, amik gyulladást okozhatnak. A más után használt tű révén pedig el lehet kapni a hepatitisz B vagy C változatát, a HIV-et, vagy akár a HPV-t is, hívta fel a figyelmet az orvos.

Hogyha valaki meggondolná magát, a kisebb tetoválások sebészeti úton is eltávolíthatók, úgynevezett kimetszéssel. Léteznek fakító szerek is, a leggyakoribb eltávolítási módszer azonban a lézer, amellyel tulajdonképpen szétrobbantják a festékszemcséket, amiket az immunrendszer felszív, magyarázta Sipos Péter. De – húzta alá –

egyik eltávolítási módszer sem veszélytelen, vagy egyszerű.

Egyes festékeket nehezebb eltávolítani, többszöri beavatkozást igényelhetnek. A lézernél a szétrobbantott festék alkotóelemei újabb allergiás reakciót válthatnak ki, felszívódva, a véráramba, nyirokrendszerbe kerülve pedig újabb betegségeket válthatnak ki. Allergiás reakciók eltávolításnál 10-20 százalékban is előfordulnak, a többi probléma kisebb számban fordul elő, de ezekről nincs pontos adat.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Amiről jó tudni tetováltatás előtt
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018