eur:
395.3
usd:
371.23
bux:
65144.22
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Súlyos összegeket bukhatnak, akik nem figyelnek oda lakásvásárláskor

Egy használt lakás eladásakor, illetve megvételekor sokszor nem jut elegendő figyelem az ingatlan állapotának bővebb leírására. Így aztán utólag nehéz is reklamálni.

A lakás-adásvételi szerződések egy furcsa, általános hiányosságára hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu összeállítása. A portál azt a kérdést járja körbe, hogy az adás-vételt követően a lakás egyes hibáiért kit terhel a felelősség, illetve miképp szabályozzák a helyzetet a törvények.

Dr. Bergendi-Rácz Diána nemzetközi üzleti szakjogász szerint az eladónak és a vevőnek tisztáznia kell egymás között egy használt lakás állapotát. Mint fogalmaz, a legtöbb esetben az eladó már a hirdetésben feltünteti az ingatlan állapotát, azt képekkel is ábrázolva, a vevő pedig személyesen nézi meg az ingatlant és kérdéseket is feltesz. Ettől függetlenül

a feleknek szerinte tanácsos a szerződésben mindenre kiterjedő leírást adni a lakásról, ebben pedig legyen benne a használtság foka, a vezetékek jellege, a tető állapota, fajtája, a szigetelés leírása, a falakról pedig minden, amit tudni lehet, ezek segítenek elkerülni a későbbi vitás helyzeteket.

Mint rávilágít, az eladót a Polgári törvénykönyv kötelezi a "teljesítésre", vagyis meg kell felelnie a szerződéses és jogszabályi minőségi követelményeknek, ám nincs szó hibás teljesítésről, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.

Fontos:

az "ismerte" vagy "ismernie kellett" kifejezés a nyílt, vagyis a látható hibákra vonatkozik,

amelyeket "az általában elvárható módon, kellő körültekintéssel eljáró jogosult a részére adott tájékoztatás, a szerződéskötés körülményei, illetve a szolgáltatás természete alapján észlelhetett, felismerhetett, számításba vehetett."

A jogi szakértő megjegyzi még, hogy jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye, viszont amint a vevő (jogosult) hibát talál, haladéktalanul szólnia kell, a közlés késedelméből eredő kárért a jogosult felel.

A jogosult kellékszavatossági igénye ingatlanok adásvétele esetén a teljesítés időpontjától (adásvételtől) számított 5 év alatt évül el. Annak megítélése, hogy a hiba független-e a használtságtól, illetőleg az elhasználódás számítható mértékét jelentősen túllépte-e szakértői bizonyítást igénylő kérdés.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×