eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Ilyen lesz a margitszigeti futókör

Az InfoRádió úgy tudja, hogy két héten belül elkészülnek a margitszigeti futókör felújításának tervei, a munkát nyáron végzik el. Az interneten bárki adhat tanácsokat az újjáépítésért felelős szakembereknek.

A tavalyi árvíz során végképp tönkrement margitszigeti futókör felújítása valójában a jelenlegi elbontása és egy új felépítése lesz. Sinkovits László, a Budapesti Sportszolgáltató Központ főmunkatársa az InfoRádiót arról tájékoztatta, hogy a tervek két héten belül készen lesznek, utána kezdődik a legalább kilencven napig tartó közbeszerzési eljárás. A kivitelezés tehát nyáron startolhat és az őszi futószezonra befejeződhet.

Nem zárják le egyszerre az egész pályát, tehát a pesti vagy a budai oldal használható lesz az építkezés alatt. A most 1 méter széles 1,4 illetve 1,8 méter széles lesz, szilárd alapot kap, hogy kibírja a víz támadásait. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség által ajánlott, a jelenleginél keményebb és ruganyosabb új burkolat ugyanolyan lesz, mint a versenysportolók által használt, profi pályáké. Az új futókört világítással, kamerákkal és wi-fi pontokkal szerelik fel. Értékmegőrzőt, öltözőket, zuhanyzókat, labdapályát és szabadtéri sporteszközöket is ígérnek.

A futókör újjáépítése a Margitsziget átfogó rekonstrukciójának része, erről Orbán Viktor miniszterelnök a szökőkút tavaly júliusi átadásán beszélt: "A Margitsziget húsz éve tetszhalott állapotban van. A mi célunk, hogy a főváros egyik legszebb kulturális és természeti kincse a gondatlanság szigetéből a gondtalanság szigetévé váljon."

Egy futópálya minősége az alapozáson múlik és ez eddig nem volt megfelelő - mondta az InfoRádióban Knipl István volt válogatott futóbajnok, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökségi tagja. "Nincs betonalap, a granulátumot összekeverték a gyöngykaviccsal és úgy adták hozzá azt a kötőanyagot, amivel az alsó réteget megcsinálták, majd erre teszik rá a piros, kopó réteget. Ez volt a legnagyobb probléma, mert az alsó vivőréteg bizonyos helyen 10-20 centi vastag, máshol csak 5 centi, ezáltal változó a keménysége. Helyenként megfelelő a minősége, máshol meg olyan, mint ha egy habos tortán futnánk.

A Városépítészeti Főosztály blogján és Facebook oldalán megjelent kérdőívet kitöltve bárki elmondhatja, milyen futókört szeretne a Margitszigeten. Már ezren éltek ezzel a lehetőséggel, sokan kértek mellékhelyiségeket, ivókutakat, kilométerjelzéseket, kerékpártárolókat és nyújtóberendezéseket, van, aki hűsítőkaput látna szívesen, más bemelegítő zenét szeretne hallgatni és megszüntetné a dohányzást a pálya környékén. Sokan örülnének annak, ha táblák tiltanák meg a gyalogosoknak, hogy a futókörön sétáljanak.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×