eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"

Faültetéssel, tavaszi nagytakarítással, túrákkal és számtalan más zöld programmal ünneplik ma országszerte a Föld napját, amelyt egy amerikai egyetemi hallgató "talált ki" negyven éve, és ma már világszerte megemlékeznek róla..

Budapesten a Gödör Klubban egész napos programsorozattal, koncertekkel, táncházzal és egy óriás héliumgömb felengedésével emlékeznek meg a Föld napjára. A Geofizikai Intézet diáknapot tart, meg lehet nézni az Eötvös Lorándról és a híres torziós ingákról, valamint a régi műszerekről szóló gyűjteményes kiállítást, ezen kívül mikroszkópozás, valamint ércek és ásványok bányászatának bemutatása várja az érdeklődőket.

A Föld Napja Alapítvány a Millenárison ökológiai társasjátékkal, Magyar babos memóriajátékkal, és "A világ helyzete 2010" című könyv bemutatásával ösztönzi cselekvésre az ünneplőket.

Az Új Akropolisz nevű Közhasznú Egyesület már több mint 7 éve szervez a Föld napja alkalmából környezetvédelmi és -szépítési akciót a Gellért-hegyre. Idén ezt vasárnap tartották, és a 150 önkéntes 139 zsák szemetet gyűjtött össze, és több mint 130 méternyi korlátot festett le.

A Fővárosi Állat- és Növénykert április 19-e és 25-e között rendezi meg a Föld Fesztivált. A japánkerti gyepszőnyegen vitaminpiknik, három különböző helyszínen kézműves foglalkozások, a Természetvédelmi Világalap állomáshelyén klímatudatos, energiatakarékos életformatippek, a Magyar Madártani Egyesület standjánál pedig madárhangtotó és a viperavédelmi program várja a közönséget.

Ezer facsemetét ültetnek el április 16-a és 23-a között a 3. számú főút mellé Gödöllő önkormányzata és a Pilisi Parkerdő Zrt. képviselői, illetve helyi lakosok és civil szervezetek.

Ma az agráregyetem Zöld Klub Egyesülete úgynevezett családi zöld délutánt tart az Alsóparkban, ahol a Rákos-patak vízminőségét és élővilágát mutatják be a Szent István Egyetem szakemberei.

A Föld napja alkalmából, igaz, idén szombaton rendezik meg a Critical Mass kerékpáros felvonulást a fővárosban. A szervezők szerint az eddig is több tízezer fős demonstráció idén minden eddiginél nagyobb lehet. A bringásokhoz idén is csatlakozik a Critical Moms - vagyis a városban gyalogosan közlekedő kisgyermekes családok csoportja.

A Föld napja mozgalmat Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató indította el 1970-ben. Már az induláskor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földön megemlékeznek erről a napról, amelynek az egyik jelmondata így szól: "Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?". Idén ünneplik a világnap negyvenedik évfordulóját. Magyarországon huszadik alkalommal rendezik meg az eseményeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×