eur:
392.77
usd:
366.02
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Mégsem a tehén a legnagyobb veszély?

Német kutatók szerint eddig jócskán túlbecsülték a szarvasmarhatartás éghajlatváltozásra gyakorolt hatását. Kínában végzett vizsgálatuk azt igazolta, hogy a szarvasmarhatartás nem növeli, sőt inkább csökkenti a légkörbe jutó kéjgáz mennyiségét.

A kéjgáz (dinitrogén-oxid, N2O) a széndioxiddal és a metánnal együtt az egyik legfontosabb üvegházhatású gáz, sőt egy kilogramm kéjgáznak 300-szor erősebb üvegházhatása van, mint ugyanannyi szén-dioxidnak - magyarázta Klaus Butterbach-Bahl, a kutatás vezetője a Berliner Zeitung online kiadása szerint.

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) egy éven át vizsgálta Belső-Mongólia szarvasmarhatartását. A néptelen, rendkívül zord telű vidéken több mérőállomást is felállítottak, és kiderült, hogy azokon a területeken, ahol nem legeltetnek marhákat, több kéjgáz keletkezik, mint a legelőkön.

Ez úgy lehetséges, hogy a kéjgáz természetes úton is termelődik, méghozzá a tavaszi olvadáskor, mikrobiális tevékenység során. Amennyiben a területet lelegeli a marha, télen a szél a hó nagy részét elfújja. A csekély hótakarás következtében a talajhőmérséklet akár tíz fokkal hidegebb lehet, mint a hóval jobban szigetelt részeken. Ezen kívül a tavaszi olvadás során szárazabb is marad a legelők talaja. A hideg és a szárazság pedig gátolja olvadás idején a mikrobák tevékenységét, így kevesebb kéjgáz kerül a levegőbe.

A német kutatók szerint eddig a hamis adatok miatt sok helyütt akár 72 százalékkal is túlbecsülhették a kéjgázkibocsátás mértékét. Eredményeiket mindazonáltal nem értékelik reménysugárként a klímaváltozás elleni harcban. Az ugyanis továbbra is tény, hogy a marhák emésztésük révén nagy mennyiségű metánt juttatnak a levegőbe, amit e tanulmány nem vesz figyelembe.

Butterbach-Bahl véleménye szerint a gyepterületek őszi kaszálásával, így a téli hótakaró vékonyításával csökkenteni lehetne a tavaszi kéjgázkibocsátást.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×