INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Pénzbüntetésre ítélték a Google-t Franciaországban könyvek digitalizálása miatt

InfoRádió / MTI
Napi 10 ezer euró, azaz 2,7 millió forintnyi kártérítés megfizetésére kötelezte a Google-t egy párizsi bíróság mindaddig, amíg az informatikai óriásvállalat le nem veszi keresőszolgálatának kínálatából az engedély nélkül digitalizált francia irodalmi műveket.

A Google továbbá 300 ezer euró kártérítést köteles fizetni a francia La Martiniere kiadónak, amely a francia könyvkiadókat képviselve perelte be a kaliforniai központú vállalatot. Alexandra Neli, a Google ügyvédje kijelentette, hogy fellebbezni fognak a döntés ellen.

Számos európai és amerikai kiadó tiltakozott a Google azon terve ellen, hogy digitalizál és a világhálón elérhetővé tesz több millió könyvet.

A mostani ítéletet a kiadók örömmel fogadták. "Ez is azt mutatja, hogy a Google nem a világ ura és nem tehet meg mindent kénye kedvére" - mondta Serge Eyrolles, a francia lapkiadók szövetségének elnöke.

A Google eddig 100 ezer francia könyvet vitt fel adatbázisába, ezeknek 80 százaléka szerzői jogvédelem alatt áll - hangsúlyozta Eyrolles.

A francia lapkiadók továbbra is részt vennének a Google digitalizálási munkájában, ha az amerikai vállalat tiszteletben tartja a szerzői jogokat - tette hozzá.

A címlapról ajánljuk