eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Tíz év alatt megtízszereződött a sörfogyasztás Ukrajnában

Az utóbbi tíz évben megtízszereződött a sörfogyasztás Ukrajnában, ahol a söralkoholizmus már a 14-15 éves serdülőknél jelentkezik - hangzott el csütörtökön egy Kijevben megtartott szakmai tanácskozáson.

Az ukrán fiatalok körében egyre nagyobb méreteket öltő sörfogyasztás okozta problémáknak szentelt, Vigyázat, sör! címmel megtartott kerekasztal-konferencián Vaszilij Kosztickij, az Ukrán Közerkölcsvédelmi Nemzeti Bizottság elnöke aggasztónak nevezte, hogy Ukrajnában, ahol tavaly 60 liter volt az egy főre eső sörfogyasztás, a legszerényebb becslések szerint is egymillió alkoholista van, és közülük 120 ezer még gyermek. Azonban ez csak a jéghegy csúcsa, mert ukrán narkológus szakemberek szerint az említett számokat legkevesebb öttel kell beszorozni, hogy valós képet kapjunk - tette hozzá.

A több ukrán internetes hírportál által idézett Kosztickij szerint a söralkoholizmussal kapcsolatos gondok sokszor már 14-15 éves korban jelentkeznek, miközben a városi lakosság 25 százaléka a "sör túsza". Ezek az emberek azonban közel nem a társadalom legaljáról jönnek, a sörfüggők nagy része jómódú, sikeres fiatal - húzta alá.

Kosztickij bejelentette, hogy a közerkölcsvédelmi bizottság törvénymódosítást dolgozott ki az alkohol- és cigarettareklámok korlátozására. A konferencia résztvevői pedig nyilatkozatban szólították fel Ukrajna közjogi méltóságait, hogy haladéktalanul kezdjék el az alkoholos italok, a sör és a dohányáruk reklámozását korlátozó, e cikkek köztéri fogyasztását tiltó intézkedések kidolgozását és hatályba léptetését.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×