eur:
392.64
usd:
366.12
bux:
66775.82
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem tudják az orvosok, miért nő folyamatosan a beteg lába - képek

34 éve képtelenek megállapítani az orvosok, miért nő folyamatosan egy fiatal brit nő lábfeje és lábszára. Mandy Sellar ma már alig tud járni, és valószínűleg nem lesz más megoldás, mint az amputáció.

Mandy Sellar tipikus 34 éves szingli: szeret moziba járni, együtt lógni a barátaival, jókat beszélgetni. Csupán egyetlen dologban különbözik a többiektől, de abban nagyon: iszonyatos mértékben nő a lába - és az orvosoknak fogalmuk sincs, hogy mitől.

Mandynek már a születésekor abnormálisan nagy volt a lábfeje és a lábszára. Diagnosztizálni azonban nem tudták a kórt a manchesteri orvosok. Amikor a kislány két éves lett, megszületett a döntés: limfödémában, vagyis a nyirokrendszer veleszületett vagy szerzett károsodásának talaján kialakuló végtagduzzanatban szenved.

Később kiderült, hogy a diagnózis téves - ám az orvosok több mint három évtized elteltével sem tudják még mindig megállapítani, mi Mandy baja. Néhánynak közülük azonban van ötlete: szerintük a Proteus szindrómája van, amelynek során a sejtek túlszaporodnak a bőrben, a csontokban, az izmokban, a zsírszövetekben, a vér- és a nyirokrendszerben.

E kór következtében Mandy deréktól fölfelé normális nő - a lába azonban háromszor vastagabb az egészségesnél, a lábfeje pedig horribilis méretű. Gyerekkorában még képes volt normális életet élni, együtt futkározott, focizott, fát mászott a barátaival. Később azonban egyre jobban megnehezítette a számára a mozgást a lábának folyamatos növekedése.

Ma már csak bottal tud járni és még képes elvégezni a mindennapi feladatokat - hála kivételesen erős izomrendszerének. A fiatal nő súlya 127 kiló - ebből egy-egy lába 45 kiló.

S mivel a lábai még mindig tovább nőnek, valószínűleg nem marad más megoldás, mint az amputáció.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel fogja közzétenni a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást, a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×