INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Nem tudják az orvosok, miért nő folyamatosan a beteg lába - képek

Infostart / InfoRádió
34 éve képtelenek megállapítani az orvosok, miért nő folyamatosan egy fiatal brit nő lábfeje és lábszára. Mandy Sellar ma már alig tud járni, és valószínűleg nem lesz más megoldás, mint az amputáció.

Mandy Sellar tipikus 34 éves szingli: szeret moziba járni, együtt lógni a barátaival, jókat beszélgetni. Csupán egyetlen dologban különbözik a többiektől, de abban nagyon: iszonyatos mértékben nő a lába - és az orvosoknak fogalmuk sincs, hogy mitől.

Mandynek már a születésekor abnormálisan nagy volt a lábfeje és a lábszára. Diagnosztizálni azonban nem tudták a kórt a manchesteri orvosok. Amikor a kislány két éves lett, megszületett a döntés: limfödémában, vagyis a nyirokrendszer veleszületett vagy szerzett károsodásának talaján kialakuló végtagduzzanatban szenved.

Később kiderült, hogy a diagnózis téves - ám az orvosok több mint három évtized elteltével sem tudják még mindig megállapítani, mi Mandy baja. Néhánynak közülük azonban van ötlete: szerintük a Proteus szindrómája van, amelynek során a sejtek túlszaporodnak a bőrben, a csontokban, az izmokban, a zsírszövetekben, a vér- és a nyirokrendszerben.

E kór következtében Mandy deréktól fölfelé normális nő - a lába azonban háromszor vastagabb az egészségesnél, a lábfeje pedig horribilis méretű. Gyerekkorában még képes volt normális életet élni, együtt futkározott, focizott, fát mászott a barátaival. Később azonban egyre jobban megnehezítette a számára a mozgást a lábának folyamatos növekedése.

Ma már csak bottal tud járni és még képes elvégezni a mindennapi feladatokat - hála kivételesen erős izomrendszerének. A fiatal nő súlya 127 kiló - ebből egy-egy lába 45 kiló.

S mivel a lábai még mindig tovább nőnek, valószínűleg nem marad más megoldás, mint az amputáció.

A címlapról ajánljuk