Az emberek többsége úgy gondolja, hogy szinte lehetetlen elkerülni a rákos megbetegedést, az Amerikai Rákkutató Intézet dietetikusa azonban megcáfolta ezt a hiedelmet. Karen Collins szerint ugyanis néhány lépéssel drámaian csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát: a növényalapú táplálkozással, az egészséges testsúly fenntartásával, valamint a rendszeres testmozgással.
Az intézet a World Cancer Research Funddal összefogva és hétezer rákkutatást átvizsgálva egy olyan jelentést tettek közzé, amely ajánlásokat tartalmaz azoknak, akik tenni akarnak valamit a rák megelőzése érdekében.
Testsúly
A szakértők szerint ajánlott, ha testtömeg-indexünket 21 és 23 között tartjuk, és elkerüljük a jelentős testúlygyarapodást a felnőttkorban. Hozzáteszik: bár még a 24,9 testtömeg-index is normálisnak minősül, jobb, ha a normál szint alsó határát célozzuk meg.
Testmozgás
Rendszeres, de mérsékelt testmozgást javasolnak a rák megelőzése érdekében. Ez legalább napi 30 perc mozgást jelent (például gyors sétát), de azt is hozzáfűzik, hogy limitáljuk az olyan ülő aktivitásokat, mint a tévénézést.
Étrend
Az egészséges étrendnek növényalapúnak kell lennie, vagyis sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát kell fogyasztani. Kerülni kell a cukros, feldolgozott ételeket, csakúgy, mint a gyorsételeket, és érdemes korlátozni a vörös hús fogyasztását is heti fél kilóra. Napi 2,4 gramm sót ajánlanak, valamint azt, hogy csak kevés alkoholt igyunk: napi egy pohárral a nők, kettővel a férfiak esetében.
Ételkiegészítők
Mindezek mellett a szakértők úgy vélik: ahhoz, hogy megelőzzük a rák kialakulását, kerülnünk kell az ételkiegészítőket. A vitaminokról és egyéb ásványi anyagokról inkább az ételekből gondoskodjunk.
Hangsúlyozzák azonban, hogy azok, akiknek családjában már előfordult daganatos megbetegedés, még agresszívebb lépéseket kell tenniük a megelőzés érdekében, például úgy, hogy beszélnek orvosukkal és tanácsot kérnek tőle.
Nem használt a sokkoló a késes tinédzser ellen, agyonlőtték