eur:
389.59
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megölheti házi kedvenceinket a klímaváltozás

A klímaváltozás megölheti háziállatainkat, mivel a melegebb időjárás növeli az egzotikus betegségek terjedését a kutyák és a macskák között - állítja a legnagyobb brit állatvédő szervezet.

Az Angol Királyi Állatvédő Liga (RSPCA) londoni konferenciáján a szakértők a klímaváltozás állatokat érintő veszélyeire hívták fel a figyelmet. Többek között arra figyelmeztettek, hogy a melegebb időjárás következtében nagyobb a kockázata a kutyákra és macskákra halálos veszélyt jelentő szívféreg és más, egzotikus betegségek elterjedésének.

Egyre több olyan esetet regisztrálnak az állatorvosok a szigetországban, amelyeknél a rovarok által terjesztett parazita okozza a macskák és kutyák pusztulását. Susan Shaw, a Bristoli Egyetem szakértője hozzátette: a melegebb és csapadékosabb nyarak következtében több csiga bújhat elő, amik szintén terjeszthetik a parazitát, ráadásul a kutyák előszeretettel nyalogatják és eszik meg a csúszómászókat.

Kockázatot jelenthet az is, hogy egyre több háziállat érkezik külföldről, és nem zárják őket karanténba, márpedig súlyos betegségeket terjeszthetnek, amelyek az emberre is veszélyesek lehetnek.

Sendy Trees, a Liverpooli Egyetem szakértője hangsúlyozta: ha mi, emberek utazunk külföldre, ki vagyunk téve a betegségek veszélyeinek, és ugyanez érvényes a háziállatokra is.

Az RSPCA felhívta az állattartók figyelmét, hogy tegyenek megelőző intézkedéseket, főleg akkor, ha a kutyával vagy a macskával együtt külföldre utaznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×