eur:
385.59
usd:
354.96
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

A "feldúsított rizs" lehet a szegénység ellenszere

Olyan, mint reggel egy tál gabonapehely - szakértők így jellemzik azt az újonnan kifejlesztett és vitaminokkal feldúsított rizst, amely a szegénység és az éhínség elleni egyik leghatékonyabb eszköz lehet.

Az ENSZ és a fejlett országok már régóta gondolkodna azon, hogyan lehet segíteni a szegény országokon, ahol több millió ember éhezik. Gyártók most olyan élelmiszereket fejlesztettek ki, amelyek felvehetik a küzdelmet a "rejtőzködő éhség" ellen.

Becslések szerint az ásványi anyagok és a vitaminok hiánya kétmilliárd embert érint világszerte, és évente egymillió, ötévesnél fiatalabb gyerek haláláért felelős. Egy holland cég az alultápláltság elleni küzdelem jegyében fejlesztette ki a NutriRice-t - azt a rizst, amelyet ásványi anyagokkal és fontos vitaminokkal (például vassal) dúsítottak fel.

A számítások szerint ezzel mindössze 5 százalékkal emelkedne a rizs ára, ráadásul a szabadalmaztatott technikának köszönhetően a mosás és a főzés során sem vesznek el belőle az értékes anyagok.

A főtt rizs, amely az emberiség felének jelent alapélelmiszert, a feldúsítás nélkül vitaminokban és ásványi anyagokban szegény tápláléknak számít.

A rizsen kívül hasonló technikával feldúsított szójaszószt és főzőolajat is kifejlesztettek, és Kínában, egy pekingi iskolában már tesztelik is őket. Az elsődleges eredmények szerint a feldúsított élelmiszereknek köszönhetően az iskolások körében jelentősen csökkent a vas- és B1 vitaminhiányos gyerekek száma.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×