eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A farkas helyett a terroristától és az AIDS-től fél a modern gyerek

Más elfoglaltság után kell néznie a Piroskában szereplő farkasnak, a gyerekek már nem félnek tőle - írja egy tanulmányra hivatkozva az El Mundo című spanyol napilap.

A fiatalok mostanában inkább a terrortámadásoktól, az emberrablástól, a hurrikántól, a háborútól, az iskolai lövöldözéstől, a mélyvízben való úszástól vagy éppen az AIDS-től félnek legjobban - írták tudósok a Journal of Counseling and Development című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Emiatt szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy gátat kellene szabni a televízióban sugárzott borzalmaknak. Egy nyolcéves gyerek például nem tud különbséget tenni valóság és fantázia között, éppen emiatt sokkal inkább hat rájuk a félelmet keltő látvány - idézett a tanulmányból az El Mundo.

Bár a gyerekek félelme egyedileg, és az őket körülvevő környezettől függően változó lehet, vannak egyetemes félelmek, amelyek az első életévtől megjelennek. Ilyen az ismeretlentől, a vihartól, a sötétségtől vagy bizonyos állatoktól való rettegés.

Az amerikai Alabama Egyetem kutatói Joy Burnham vezetésével 2001 és 2004 között 23 iskola ezer tanulójával végeztek kutatást a gyerekek aktuális félelmeiről. Az első helyen az elrablástól való félelem állt, ezt követte a terrortámadástól, a háborútól, a lövöldözéstől és a haláltól való félelem. A lányok listáján szerepelt a terhességtől való félelem, de az is, hogy egy közeli barátnő megy keresztül valami rossz dolgon.

A félelmek és a szorongások ugyanakkor igen motiválóak lehetnek bizonyos helyzetekben, például amikor elővigyázatosságra van szükség - hangsúlyozta a kutató.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×